Hopp til innhold

Barbados

Turismi on ohittanut sokerin Barbadosin talouden tukipilarina. Barbados on yksi maailman kehittyneimmistä kehitysmaista.

Päivitetty viimeksi 17.06.2014

Maantiede ja ympäristö

Barbados on pieni saarivaltio, joka sijaitsee Karibianmeren ja Atlantin välissä, noin 435 kilometriä Venezuelan rannikosta koilliseen. Se on Karibianmeren saarista itäisin, erillään muista saarista. Barbados on pinta-alaltaan maailman 14. pienin valtio. Sen leveys on suurimmillaan 23 kilometriä ja saaren pituus on 34 kilometriä. Barbados on saarena tasainen ja sen sisämaassa on ylänköjä. Koralliriutat ympäröivät saaren kauniiksi kuvailtuja rantoja. Barbados on saarena säästynyt yllättävän hyvin Karibianmeren luonnonkatastrofeilta, esimerkiksi hurrikaaneilta. Barbadosin ilmasto on trooppinen. Sadekausi ulottuu heinäkuulta lokakuulle. Kolmen vuosisadan sokeriteollisuuden takia saarella ei ole enää juurikaan metsää, sitä on enää noin 12 prosenttia maa-alasta.

Earth Earth Ecoprint

2.4 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Barbados, tarvitsisimme 2.4 Maa-planeettaa.
Katso indikaattori Ekologinen jalanjälki.

Historia

Englannista saapuneet noin 2000 siirtolaista asettuivat Barbadosin saarelle 1620-luvulla, jolloin se oli asumaton. Saarta ovat todennäköisesti aiemmin historiassa asuttaneet karibit ja arawakit. Barbadosille tuotiin orjatyövoimaa Afrikasta, ja englantilaiset maanomistajat viljelyttivät heillä maata, etenkin sokeria. Viimeiset orjat vapautettiin vuonna 1838. Barbados sai vuonna 1693 oman edustuslaitoksensa, jolla se sai itsehallinnon, joka vaihtui itsenäisyydeksi vuonna 1966. Länsi-Intian liittovaltio hallitsi Barbadosta vuosina 1958−1962. Kun liittovaltio pian hajosi, Barbados palasi Ison-Britannian itsehallinnolliseksi siirtomaaksi, kunnes se itsenäistyi neljä vuotta myöhemmin.

Yhteiskunta ja politiikka

Barbados on itsenäistynyt Isosta-Britanniasta, mutta perustuslaillisena monarkiana sen kuningatar on edelleen Ison-Britannian kuningatar Elisabet II. Barbadosin parlamentti on kaksikamarinen. Poliitikot äänestetään parlamenttiin suoralla kansanvaalilla. Valtion pääpuolueet ovat sosiaalidemokraattinen Barbadosin työväenpuolue (BLP) ja keskustalainen Demokraattinen työväenpuolue (DLP). Politiikan yksi keskeisistä puheenaiheista on ollut kalliit elin- ja asumiskustannukset. Yli 95 prosentilla barbadosilaisista joko molemmat tai toinen vanhemmista on afrikkalaislähtöinen, eli toisin sanoen aikoinaan orjana saarelle tuotu sokeriviljelmien työntekijä. Saarivaltion asumistiheys on maailman korkeimpia.

Talous ja kaupankäynti

Sokeri oli pitkään Barbadosin merkittävin vientituote ja sen talouden perusta, kunnes turismi nousi 1990-luvulla tärkeimmäksi. Suurin osa turisteista tulee Yhdysvalloista, joten Barbadosin talous on näin ollen riippuvainen yhdysvaltalaisten matkailusta. Esimerkiksi syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen yhdysvaltalaisten turismi hiipui, ja se vaikutti myös Barbadosiin. Saarivaltion taloudellinen vakaus ja jopa talouskasvu ovat silti luoneet siitä yhden kehittyneimmistä kehitysmaista. Elintaso on suhteellisen korkea. Saarella on myös kansainvälistä pankkitoimintaa ja tunnettu rommiteollisuus. Viime vuosina on rakennettu suuri määrä hotelleja, mutta työpaikkojen pieni määrä on pakottanut monet paikalliset etsimään töitä ulkomailta.

Lyhyesti

Flagg

Pääkaupunki:

Bridgetown

Etniset ryhmät:

afrikkalaista alkuperää 93 %, eurooppalaista alkuperää 3,2 %, afrikkalaista ja eurooppalaista alkuperää 2,6 %, muita 1,2 %

Kieli:

englanti

Uskonto:

protestantit 63,4%, roomalaiskatoliset 4,2%, muut kritistityt 7%, muut 4,8%, ei mitään tai ei tietoa 20,8%

Väkiluku:

287 482

Valtiomuoto:

parlamentaarinen demokratia, perustuslaillinen monarkia

Pinta-ala:

431 km2

Valuutta:

Barbadoksen dollari

BKT per asukas:

16 391 PPP$

Kansallispäivä:

30. marraskuuta

Jäsenyys/osallisuus

Muita maaprofiileita

UNA Finland / Suomen YK-liitto © 2017