Hopp til innhold

Botswana

Botswanassa on Afrikan vakain ja demokraattisin hallinto. Maa kärsii kuitenkin laajasta hiv/aids-ongelmasta.

Päivitetty viimeksi 18.06.2014

Maantiede ja ympäristö

Botswana sijaitsee Etelä-Afrikan ylängöllä 1100 metriä merenpinnan yläpuolella. Suuri osa maasta on aavikkoa. Tunnetuin aavikkoalueista on Kalaharin aavikko, joka peittää kolmanneksen Botswanan maapinta-alasta. Botswanan maasto ei ole kovin viljelykelpoista. Tärkeimmät vesivarannot saadaan Okavango-joen suiston laajoilta suoalueilta. Botswanassa on runsas villieläimistö ja mahdollisesti Afrikan suurimpana säilynyt savannieläinten kanta. Maahan on perustettu suuria kansallispuistoja, jotka ovat suosittuja turistikohteita. Turistien määrää kuitenkin rajoitetaan luonnon suojelemiseksi. Botswana on yksi ensimmäisistä maista, joissa on annettu lupia elefanttien metsästykseen kantojen kasvun rajoittamiseksi. Aavikoituminen, ylilaiduntaminen sekä puute puhtaasta vedestä ovat maan suurimpia ympäristöongelmia.

Earth Ecoprint

1.7 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Botswana, tarvitsisimme 1.7 Maa-planeettaa.
Katso indikaattori Ekologinen jalanjälki.

Historia

Botswanassa käytiin 1800-luvulla sisäisiä sotia eri kansanryhmien välillä. Eurooppalaisten siirtomaavaltojen maahantulon lisäksi jännitteisiin johtivat myös paikalliset muuttoliikkeet. Vuonna 1876 Botswanan kuningas pyysi briteiltä maalleen suojelusta Transvaalin (nyk. Etelä-Afrikassa) asukkaiden mahdollisilta hyökkäyksiltä. Britit eivät olleet kiinnostuneita yhteistyöstä, vaan perustivat omien etujensa nimissä maahan brittiläisen protektoraatin, joka sai nimen Bechuanaland (Botswana). Vuonna 1966 Botswanasta tuli itsenäinen demokratia. Itsenäistymisensä jälkeen Botswanaa on pidetty yhtenä Afrikan parhaiten toimivista demokratioista vakaan valtiojärjestelmän ja taloudellisen kasvunsa ansiosta.

Yhteiskunta ja politiikka

Itsenäistymisensä jälkeen Botswana on säästynyt sekä vallankaappauksilta että väkivaltaisilta levottomuuksilta, ja se onkin yksi Afrikan poliittisesti vakaimmista valtioista. Bostwana Democratic Party (BDP) on hallinnoinut maata vuoden 1966 itsenäistymisestä lähtien. Viime vuosina useat pienet oppositiopuolueet ovat nostaneet kannatustaan erityisesti kaupungeissa. Vaikka Botswanalla on suhteellisen korkea BKT asukasta kohden, maa kärsii edelleen köyhyydestä ja työttömyydestä, ja jopa kolmannes väestöstä on saanut hiv/aids-tartunnan. YK:n mukaan elinajanodote maassa on vain 36 vuotta miehille ja 37 vuotta naisille. Viranomaiset ovat aloittaneet taistelun sairautta vastaan, ja presidentti Mogae lupasi vaalivoittonsa jälkeen 2004, että hallinnon tavoitteena on vuoteen 2016 mennessä aidsista vapaa Botswana.

Talous ja kaupankäynti

Botswana on maailman suurin korutimanttien tuottaja. Se on kehittynyt 1960-luvun puolivälin köyhästä maasta tähän päivään mennessä yhdeksi Afrikan menestyneimmistä valtioista. Talouskasvusta suuri osa on peräisin timanttien viennistä. Myös karjatalouden rooli on merkittävä, sillä se työllistää ja antaa tuloja yli puolelle väestöstä. Karjataloudella ansaitseminen on kuitenkin täysin riippuvaista eurooppalaisille markkinoille pääsystä. Botswana ei ole ottanut lainaa Kansainväliseltä valuuttarahastolta tai Maailmanpankilta. Tämän vuoksi se on itse asettanut lähtökohdat omalle makrotalouspolitiikalleen.

Lyhyesti

Flagg

Pääkaupunki:

Gaborone

Etniset ryhmät:

Tswanat 79 %, kalangat 11 %, basarwat 3 %, muut 7 %

Kieli:

Setswana, kalanga, sekgalagadi, englanti, muut kielet (2001)

Uskonto:

kristityt 71,6 %, badimot 6 %, muut 22.4 % (2001)

Väkiluku:

2 056 370

Valtiomuoto:

Tasavalta

Pinta-ala:

581 730 km2

Valuutta:

Pula

BKT per asukas:

15 807 PPP$

Kansallispäivä:

30. syyskuuta

Satelliittikuvat

Jwaneng

Jäsenyys/osallisuus

Muita maaprofiileita

UNA Finland / Suomen YK-liitto © 2017