Hopp til innhold

Brasilia

Brasilian liittotasavalta

Brasilia on yksi Latinalaisen Amerikan johtavista talousvalloista. Väestön tulojako on kuitenkin erittäin epätasainen, ja suurten tuloerojen tasoittaminen on yksi maan suurimmista haasteista.

Päivitetty viimeksi 19.02.2015

Maantiede ja ympäristö

Brasilia on pinta-alaltaan maailman viidenneksi suurin maa Venäjän, Kanadan, Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen. Brasilian maasto on hyvin vaihtelevaa. Pohjoisessa osassa maata sijaitsevat Amazonin sademetsät, kun taas eteläinen osa koostuu vuoristoisista ja metsäisistä savanneista. Brasilialla on myös erittäin pitkä rantaviiva. Ilmasto on trooppinen, ja kesän ja talven väliset erot ovat pienet. Brasilian sademetsien tuhoaminen on ympäristön kannalta suuri ongelma. Vuonna 2005 jo viidesosa sademetsistä oli hakattu. Sademetsät vähenevät 1,5–4 prosenttia joka vuosi. Syitä tähän huomattavaan sademetsäalueiden tuhoamiseen ovat muun muassa kaivostoiminta, lihatuotanto ja maanviljely. Sademetsien väheneminen köyhdyttää Brasilian muutoin niin rikasta kasvistoa ja eläimistöä sekä uhkaa tuhota paikallisten alkuperäiskansojen elinympäristön. Eri ympäristöongelmat, kuten ilmasto- ja vesistösaasteet, ovat myös suuri ongelma erityisesti suurissa kaupungeissa kuten Rio de Janeirossa ja Sao Paulossa.

Earth Ecoprint

1.6 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Brasilia, tarvitsisimme 1.6 Maa-planeettaa.
Katso indikaattori Ekologinen jalanjälki.

Historia

Ennen portugalilaisten saapumista Brasiliaan 1500-luvulla, alueella asui intiaaniryhmiä. Tuohon aikaan maassa oli n. 3–5 miljoonaa intiaania. Tänä päivänä heitä on jäljellä vain 100–200 000. Intiaaneja otettiin vangeiksi, ja portugalilaiset käyttivät heitä orjina omilla sokeri- ja kahviviljelyksillään. Monet intiaanit kuolivat sairauksiin, joita portugalilaiset toivat mukanaan. Työvoiman saamiseksi Portugalin omistamista Afrikan siirtokunnista kuljetettiin miljoonia orjia Brasiliaan. Orjuus lopetettiin vasta vuonna 1888, ja Brasilia olikin viimeinen maa, joka lopetti orjuuden. 300-vuotisen Portugalin herruuden jälkeen Brasiliasta tuli itsenäinen valtio vuonna 1822, jolloin perustettiin tasavalta ja presidentistä tuli maan päämies. Maan poliittinen tilanne on ollut epävakaa, vaihdellen demokratian ja sotilasdiktatuurin välillä.

Yhteiskunta ja politiikka

Brasilian pitkäaikainen presidentti Luiz Inacio de Silva, kansan keskuudessa "Lula", toimi Brasilian presidenttinä vuodesta 2003 vuoteen 2010. Lula oli entinen ammattiyhdistysjohtaja ja on syntyjään köyhästä perheestä. Korruptiosyytteistä huolimatta Lula valittiin uudelleen presidentiksi lokakuussa 2006. Presidentti toivoi oikeudenmukaisempaa tulonjakoa, samaan aikaan kun hän halusi ylläpitää tiukkaa talouspolitiikkaa. Hänen seuraajansa Dilma Rousseff on jatkanut samojen asioiden ajamista. Brasiliassa varallisuuserot rikkaiden ja köyhien välillä ovat yhdet Etelä-Amerikan maiden suurimmista. Tämä näkyy erityisesti kaupungeissa, joissa suuri osa väestöstä asuu slummialueilla, joita kutsutaan nimellä favelas. Vain yksi prosentti väestöstä omistaa 46,2 prosenttia maasta, ja ihmisistä neljä miljoonaa on maattomia maatyöläisiä. Nämä maattomat työläiset ovat perustaneet järjestön nimeltä MST (Movimiento dos Trabalhadore Rurais Sem Terra), joka tekee työtä oikeudenmukaisemman maanjaon puolesta.

Talous ja kaupankäynti

Brasilian maanviljelys-, teollisuus- ja palvelusektorit ovat kehittyneitä. Maan taloudellinen tilanne on erittäin hyvä verrattuna muihin Latinalaisen Amerikan maihin. Siitä huolimatta viranomaiset painiskelevat korkean ulkomaanvelan kanssa, ja inflaatio on ajoittain korkea. Suurin osa vientituloista saadaan maanviljelystä. Brasilia on kahvin ja banaanien suurtuottaja, ja myös maailman suurin kanan- ja naudanlihan viejämaa. Muita tärkeitä maataloustuotteita ovat sokeriruoko, soijapavut, tupakka, kaakaopavut, vehnä, maissi ja riisi. Teollisuustoiminta aloitettiin 1980-luvulla, ja prosessissa luotiin erinäisiä mekanismeja oman teollisuuden suojaamiseksi. 1990-luvulla teollisuuselinkeinot modernisoitiin ja yksityistettiin. Nykyään Brasiliaa pidetään Latinalaisen Amerikan tärkeimpänä teollisuusvaltiona, ja se tuottaa muun muassa autoja, erilaisia koneita, elektroniikkaa, kumituotteita, vaatteita ja tekstiilejä. Tämän lisäksi maa jalostaa omia maataloustuotteitaan. Turismielinkeinot ovat Brasilialle tärkeitä ja ne työllistävät suuren osan väestöstä. Brasiliassa on löydetty suuria mineraaliesiintymiä kuten rautamalmia, mangaania ja tinaa sekä myös suuria määriä jalokiviä.

Lyhyesti

Flagg

Pääkaupunki:

Brasilia

Etniset ryhmät:

eurooppalaista syntyperää 53,7 %, eurooppalaista ja afrikkalaista syntyperää 38,5 %, afrikkalaista syntyperää 6,2 %, muut 1,6 %

Kieli:

portugali (pääkieli), espanja, englanti, ranska

Uskonto:

katoliset 73.6%, protestantit 15.4%, spiritualistit 1.3%, bantu/voodoo 0.3%, muut/ei eritellyt/ei uskontoa 9.4% (2000)

Väkiluku:

203 657 210

Valtiomuoto:

liittotasavalta

Pinta-ala:

8 515 767 km2

Valuutta:

Real

BKT per asukas:

15 359 PPP$

Kansallispäivä:

7. syyskuuta

Satelliittikuvat

Iguazún kansallispuisto

Jäsenyys/osallisuus

Muita maaprofiileita

UNA Finland / Suomen YK-liitto © 2017