Hopp til innhold

Burkina Faso

Burkina Faso on yksi maailman köyhimmistä maista. Kuivuuskaudet voivat kestää maassa kauan ja vesipula on suuri ongelma.

Päivitetty viimeksi 17.06.2014

Maantiede ja ympäristö

Burkina Faso sijaitsee Länsi-Afrikan sisämaassa kuivalla Sahelin vyöhykkeellä. Suuri osa maasta on savannia noin 200–300 metriä merenpinnan yläpuolella. Kasvillisuus vaihtelee eteläosien kosteasta savannista maan pohjoisosien piikkipensaikkoihin ja aroihin. Maassa on rikas eläimistö, johon kuuluu muun muassa elefantteja, virtahepoja, antilooppeja, leijonia ja leopardeja. Burkina Fasossa on trooppinen ilmasto, jossa kuivan kauden ja sadekauden väliset erot ovat suuret. Keskimääräinen sademäärä on pieni, ja pitkien kuivuuskausien vuoksi maan vesivarannot ovat vähäiset.

Ecoprint

0.6 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Burkina Faso, tarvitsisimme 0.6 Maa-planeettaa.
Katso indikaattori Ekologinen jalanjälki.

Historia

Ennen kuin ranskalaiset tekivät Burkina Fasosta oman siirtomaansa, maa oli yli 500 vuoden ajan mosi-heimon hallitsema kuningaskunta. Mosivaltioissa oli monimutkainen hallinnollinen systeemi, joka painotti paikallista itsehallintoa. Burkina Faso, silloiselta nimeltään Ylä-Volta, itsenäistyi vuonna 1960 oltuaan Ranskan siirtomaa vuodesta 1904. Itsenäistymisen jälkeen maata hallitsivat erilaiset sotilaalliset ryhmittymät. Vuonna 1983 kapteeni Thomas Sankara teki vallankaappauksen ja muutti maan nimen Ylä-Voltasta Burkina Fasoksi, ”rehellisten ihmisten maaksi”. Sankaraa pidettiin kansanomaisena ja erittäin suosittuna presidenttinä, joka ajoi vallankumousta eliitin etuoikeuksia vastaan ja maaseudun kehittämisen puolesta. Vuonna 1987 Sankaran lähin työtoveri, Blaise Compaoré, surmautti presidentin.

Yhteiskunta ja politiikka

Compaoré on hallinnut maata vuoden 1987 vallankaappauksesta lähtien. Hän uudisti vuonna 1991 maan perustuslain ja toi maahan monipuoluejärjestelmän. Oppositio on kuitenkin boikotoinut vaaleja syyttäen Compaoréa vaalivilpeistä. Maan poliittinen tilanne muuttui voimakkaasti vuonna 1998, kun presidentin turvallisuusjoukot murhasivat riippumattoman L’Índépendant-lehden toimittajan. Tapahtuma synnytti oppositiossa ja kansalaisten keskuudessa protestiaallon. Presidentti on menettänyt suuren osan kannatuksestaan, mutta on edelleen voittanut vaalit. Virallisten lukujen mukaan Compaore sai yli 80 prosenttia äänistä vuoden 2005 presidentinvaaleissa. Burkina Fasolla on jännittyneet välit naapurimaihinsa, ja hallitusta syytetään laittomasta timanttien ja aseiden välittämisestä Sierra Leonen ja Angolan kapinallisryhmille.

Talous ja kaupankäynti

Burkina Faso on yksi maailman köyhimmistä maista. Viime vuosina maan talouden tila on kohentunut huomattavasti, mutta tavallinen väestö on hyötynyt edistyksestä vain vähän. Yli 90 prosenttia väestöstä työskentelee maataloudessa. Kuivan kauden aikaan sadattuhannet maataloustyöläiset muuttavat naapurimaihin etsimään kausitöistä toimeentuloa. Näissä töissä ansaituilla ja kotiin lähetetyillä rahoilla on suuri merkitys Burkina Fason taloudelle. Maan tärkeimmät vientituotteet ovat puuvilla, karjaeläimet ja kulta. Mineraaliesiintymiä on hyödynnetty vain vähän, sillä jalostuskulut ovat korkeita ja etäisyydet sisämaasta satamiin pitkiä. Puuvilla on 1990-luvulta lähtien ollut maan tärkein vientituote. Maa on täysin riippuvainen kansainvälisestä tuesta, ja vuonna 2000 se sai apua muun muassa saamalla anteeksi ulkomaisia velkojaan. 1990-luvulla maa otettiin mukaan Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston rakennemuutosohjelmaan, jonka seurauksena suuri osa valtion omistamasta teollisuudesta yksityistettiin. Burkina Faso selvisi hyvin vuoden 2008 globaalista talouskriisistä. Vuonna 2011 puhkesi useita mielenosoituksia matalan elintason sekä ruuan ja polttoaineen nousseiden kulutushintojen takia. Maa kuuluu länsiafrikkalaiseen talous- ja rahaliittoon (UEMOA), jonka jäsenet käyttävät yhteistä valuuttaa ja keskuspankkia.

Lyhyesti

Flagg

Pääkaupunki:

Ouagadougou

Etniset ryhmät:

Mosit 40%, muut 60%

Kieli:

ranska, sudanilaiset kielet (noin 90% väestöstä)

Uskonto:

muslimit 60,5 %, katolilaiset 19 %, animistit 15,3 %, protestantit 4,2 %, muut 1 %

Väkiluku:

17 914 625

Valtiomuoto:

tasavalta

Pinta-ala:

274 200 km2

Valuutta:

CFA-frangi

BKT per asukas:

1 659 PPP$

Kansallispäivä:

11. joulukuuta

Jäsenyys/osallisuus

Muita maaprofiileita

UNA Finland / Suomen YK-liitto © 2017