Hopp til innhold

Costa Rica

Costa Rica on Väli-Amerikan vauraimpia ja yhteiskunnallisesti demokraattisimpia valtioita. Huumekauppa ja korruptio ovat silti antaneet kielteisen leiman maalle.

Päivitetty viimeksi 02.03.2015

Maantiede ja ympäristö

Costa Rica sijaitsee Keski-Amerikan kapealla kannaksella. Sen naapurimaita ovat pohjoisessa Nicaragua ja etelässä Panama. Itärannikolla avautuu Karibianmeri, lännessä Tyyni valtameri. Costa Ricalla on 1016 kilometriä rantaviivaa Tyynelle valtamerelle ja 212 kilometriä Karibianmerelle. Costa Rican keskiosa on vuoristoinen, ja tämä vuoristoalue halkaisee maan läntiseen ja itäiseen osaan. Vuoristolla sijaitsee maan korkein kohta: 3819 metriin kohoava Cerro Chirripo. Se on ekologisesti merkittävä vuori, sillä sen risteillä kasvaa monia endeemisiä eli kotoperäisiä kasveja. Costa Ricassa on vain kaksi vuodenaikaa: sadekausi kestää toukokuusta marraskuuhun, kuiva kausi joulukuusta huhtikuuhun.

Earth Ecoprint

1.2 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Costa Rica, tarvitsisimme 1.2 Maa-planeettaa.
Katso indikaattori Ekologinen jalanjälki.

Historia

Löytöretkeilijä Kristoffer Kolumbus rantautui nykyisen Costa Rican rannikolle vuonna 1502. Aluetta alettiin asuttaa 20 vuotta myöhemmin. Maasta tuli Espanjan siirtomaa, kun espanjalaiset valloittajat tappoivat paikalliset guyami-intiaanit. Espanjalaiset nimesivät valloittamansa maan Costa Ricaksi eli ”rikkaaksi rannikoksi”. Costa Rican kansakunta oli kaukana suuremmista keskuksista, joten se sai kasvaa rauhallisena ja homogeenisenä yhteisönä aina 1800-luvulle asti. Silloin alkoi luokkaeroja kasvattanut kaupankäynti. Aluksi Meksikon keisarikuntaan kuulunut Costa Rica liittyi Keski-Amerikan yhdysvaltoihin (muut valtiot El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua) vuonna 1824. Costa Rica julistautui itsenäisesti vuonna 1838. Costa Rican kehittyminen on sittemmin ollut rauhanomaista ja demokraattista, kahta vallankaappausta lukuunottamatta.

Yhteiskunta ja politiikka

Costa Ricalla on Keski-Amerikan paras sosiaaliturva ja se on myös alueen poliittisesti vakaimpia valtioita. Maalla ei ole ollut omaa armeijaa vuoden 1949 jälkeen. Costa Rican epäkohtana on Etelä-Amerikkaan liikkuva huumekauppa. Huumekaupan tahrimien rahojen epäillään liikkuvan myös maan politiikassa. Muutoin rikollisuus on verrattain vähäistä. Maan maine tahriintui vuonna 2004 korruptioskandaalissa, joka johti kahden entisen presidentin vankeustuomioihin. Costa Ricassa on yleinen äänioikeus ja presidentti on äänestetty nelivuotiselle virkakaudelle vuodesta 1949 lähtien. Costa Rican parlamentti on yksikamarinen ja 57-paikkainen. Vuonna 2010 maa sai ensimmäisen naispresidentin, Laura Chinchillan. Vuodesta 2014 presidenttinä on ollut vasemmistolainen Luis Guillermo Solis, joka pyrkii kaventamaan rikkaiden ja köyhien välisiä tuloeroja.

Talous ja kaupankäynti

Costa Rica on Väli-Amerikan vauraimpia valtioita. Kahvinviljely saapui Costa Ricaan Kuubasta vuonna 1808 ja historian aikana kahvin lisäksi myös banaanin ja lihan vienti oli Costa Rican talouden kärkenä. Tänä päivänä Costa Rican talous perustuu maatalouden ohella vahvasti myös sademetsien houkuttelemalle turismille ja elektronisten laitteiden viennille. Maan pinta-alasta peräti 20 prosenttia on luonnonsuojelualueita – eniten maailmassa. Taantuma jyrisytti Costa Ricaa 1990-luvun lopulla, mutta vuosituhannen vaihduttua talous on lähtenyt jälleen nousuun. Maan hallitus on pyrkinyt laajentamaan korkean teknologian yrityksiä, jotta se kasvattaisi vientiä ulkomaille. Tätä pidetään syynä maan talouskasvulle 2000-luvulla. Costa Rican kansa äänesti vuonna 2004 vapaan kauppasopimuksen puolesta. Sopimuksen toisena osapuolena on Yhdysvallat.

Lyhyesti

Flagg

Pääkaupunki:

San José

Etniset ryhmät:

mestitsit/eurooppalaista syntyperää 94 %, afrikkalaista syntyperää 3 %, amerikanintiaaneja 1 %, kiinalaisia 1 %, muita 1 %

Kieli:

espanja (virallinen), englanti

Uskonto:

roomalaiskatolisia 76,3 %, evankelisteja 13,7 %, Jehovan todistajia 1,3 %, muita prostetantteja 0,7 %, muita 4,8 %, ei uskontoa 3,2 %

Väkiluku:

5 001 657

Valtiomuoto:

tasavalta

Pinta-ala:

51 100 km2

Valuutta:

Costa Rican colón

BKT per asukas:

15 377 PPP$

Kansallispäivä:

15. syyskuuta

Jäsenyys/osallisuus

Muita maaprofiileita

UNA Finland / Suomen YK-liitto © 2017