Hopp til innhold

Georgia

Georgia

Georgia sijaitsee strategisesti tärkeällä alueella, jossa Eurooppa kohtaa Aasian, ja tämän ansiosta maan kulttuuriperintö on ainutkertainen. Samaan aikaan on maa ollut osapuolena monissa konflikteissa.

Päivitetty viimeksi 25.03.2015

Maantiede ja ympäristö

Georgian maisema on hyvin vaihtelevaa. Maan pohjoisosassa Kaukasuksen suurempi vuoristoketju rajaa maan Turkkia ja Armeniaa vasten, kun taas maan eteläpuolessa pienempi vuoristoketju rajaa maan Turkkia ja Armeniaa vasten. Maan keskiosaa hallitsee Suramin ylänkö, joka liittää yhteen nämä kaksi vuoristoaluetta. Ylänkö erottaa Rioni ja Kura (Mtkvari) -joet toisistaan. Rioni virtaa länteen Mustaan mereen ja Kura itään Kaspianmerelle. Maan länsiosassa sijaitsee alavia tasankoja, jotka ulottuvat Mustalle merelle asti. Georgian ilmasto on hyvin erilainen idässä ja lännessä. Lännessä ilmasto on subtrooppinen eli kesät ovat lämpimiä, talvet leutoja ja runsassateisia. Itäpuolen ilmasto on mannermaisempi eli vähäsateinen, ja talvet ovat kylmiä ja kesät lämpimiä. Hyvin suuri osa länsipuolen luonnontilaisesta alankomaisemasta on kadonnut maanviljelyn ja kaupungistumisen seurauksena. Suuri osa tätä aluetta peittävästä metsämaisemasta on tänään poissa. Maanviljelyksessä käytettyjen lannoitteiden ja kasvimyrkkyjen käyttö on aiheuttanut maaperän tuhoutumisen monilla alueilla.

Ecoprint

0.7 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Georgia, tarvitsisimme 0.7 Maa-planeettaa.
Katso indikaattori Ekologinen jalanjälki.

Historia

Georgia eli suuruuden aikaansa 1100-luvulla. Kulttuuri kukoisti ja maa laajensi alueitaan. Turkkilaiset ja persialaiset hyökkäsivät monta kertaa Georgiaan, minkä johdosta maa jakautui pieniksi kuningaskunniksi. 1700-luvulla kaksi kaikkein itäisintä kuningaskuntaa liittyivät yhteen. Suojelun toivossa ne liittoutuivat Venäjän kanssa. Venäjän tsaari hajotti kuningaskunnan vuonna 1801 ja teki siitä oman provinssinsa. Kun Venäjän imperiumi kukistui vuonna 1917, Georgia itsenäistyi. Tämä vaihe jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, ja puna-armeija hyökkäsi Georgiaan vuonna 1921. Maasta tuli osa Neuvostoliittoa. Georgia itsenäistyi uudelleen vasta vuonna 1991 kommunismin kaatumisen jälkeen. Itsenäistymisen jälkeinen aika oli täynnä valtaan haluavien eri ryhmien välisiä konflikteja. Vuonna 1992 Georgian ensimmäinen vapailla vaaleilla valittu presidentti Zviad Gamsahurdia presidentti syöstiin vallasta, ja Venäjän entinen ulkoministeri, Georgian entinen kommunistijohtaja Eduard Shevardnadze nousi valtaan. Köyhyys, korruptio, lisääntyvä rikollisuus ja väitteet vaalivilpistä aiheuttivat tyytymättömyyttä kansan keskuudessa. Presidentti syöstiin vallasta rauhallisella mielenosoituksella, niin kutsutulla ruusuvallankumouksella vuonna 2003.

Yhteiskunta ja politiikka

Georgia on demokraattinen tasavalta. Vuoden 2003 vallankumouksen jälkeen kansa halusi valtaan poliitikkoja, joilla ei ollut juuria vanhassa neuvostohallinnossa. Uusiin johtajiin kohdistuneet odotukset olivat suuret: kansa halusi työttömyyden, rikollisuuden ja korruption vähenevän. Tämä on osoittautunut vaikeaksi toteuttaa lyhyessä ajassa, vaikkakin korruptiota on saatu vähennettyä. Työttömyysaste on yhä korkea, erityisesti kaupungeissa. Neuvostoaikaiset hyvinvointijärjestelmät olivat poissa ja suuri osa terveydenhuollosta on yksityistetty. Abhasian ja Etelä-Ossetian alueilla on Venäjän tukemia separatisteja, ja alueet on käytännössä siirretty Venäjän hallintaan. Siksi Georgian suhde Venäjään on jännitteinen. Maat kävivät lyhyen sodan vuonna 2008, jolloin Venäjä miehitti Etelä-Ossetian. Georgian nykyjohto haluaa tehdä yhteistyötä läntisten tahojen kuten USA:n, Naton ja EU;n kanssa, ja maa on hakenut Naton jäsenyyttä.

Talous ja kaupankäynti

Georgia on tärkeä maataloustuottaja leudon ilmastonsa ansiosta, ja se vie paljon viiniä ja hedelmiä naapurimaihin. Neuvostoliiton hajoaminen johti maan talouden romahtamiseen. Myös maan sisäiset konfliktit pahensivat taloudellista tilannetta. Elinolosuhteet ovat huonot ja monet georgialaiset työskentelevät ulkomailla tai oman maan virallisten työmarkkinoiden ulkopuolella. Itsenäistymisen jälkeen viranomaiset ovat asteittain liberalisoineet taloutta ja tehneet mahdolliseksi ulkomaisten investointien saapumisen. Kansainvälinen valuuttarahasto ja Maailmanpankki ovat antaneet paljon rahallista tukea maalle. Georgia haluaa tulla kaupan ja Kaspianmeneren öjy- ja kaasuliikenteen kauttakuljetusmaaksi. Suuria rakennusprojekteja on aloitettu, mm. kaasu- ja öljyputkia rakennetaan Georgian kautta Mustalle merelle ja Välimerelle. Tämä on heijastunut positiivisesti maan talouteen ja maa on nykyään yksi Itä-Euroopan nopeimmin kehittyneistä maista.

Lyhyesti

Georgia

Pääkaupunki:

Tbilisi

Etniset ryhmät:

georgialaiset 83,8 %, azerit 6,5 %, armenialaiset 5,7 %, venäläiset 1,5 %, muut 2,5 % (2002)

Kieli:

Georgia, venäjä, armenia, azeri, muut kielet

Uskonto:

ortodoksit 83,9 %, muslimit 9,9 %, armenian ortodoksit 3,9 %, katolilaiset 0,8 %, muut 0,15 % (2002)

Väkiluku:

4 304 540

Valtiomuoto:

Tasavalta

Pinta-ala:

69 700 km2

Valuutta:

Lari

BKT per asukas:

9 679 PPP$

Kansallispäivä:

26. toukokuuta

Jäsenyys/osallisuus

Muita maaprofiileita

Sota ja konfliktit

UNA Finland / Suomen YK-liitto © 2017