Hopp til innhold

Ghana

Ghanan tasavalta

Ghanasta tuli vuonna 1957 Länsi-Afrikan ensimmäinen itsenäinen valtio. Ghanan tärkeimmät vientituotteet ovat kulta ja kaakaopavut, ja maan taloutta leimaavat ulkomaisten tukijoiden aloittamat uudistukset.

Päivitetty viimeksi 25.03.2015

Maantiede ja ympäristö

Ghanan sijainti päiväntasaajan pohjoispuolella aivan Greenwichin nollapituuspiirin vieressä tekee ghanalaisten mielestä maasta maailman keskuksen. Hiekkalaguunit ja kalliokielekkeet ovat tunnusomaisia Ghanan 500 kilometriä pitkälle rannikolle. Maan lounaisosassa sijaitsee sademetsävyöhyke, kaakkoispuolella on metsien peittämiä vuoristoalueita ja maan pohjoisosassa laajoja savannialueita. Ghanan itäosassa sijaitsee Volta-järvi, joka on maailman suurin tekojärvi. Ghana sijaitsee trooppisella ilmastoalueella, ja lounaismonsuunin ansiosta rannikkoalueiden ilmasto on lämmin ja kostea vuoden ympäri. Pohjoisessa ilmastoon vaikuttavat koillisesta puhaltavat aavikkotuulet, ja sademäärät sekä lämpötila vaihtelee alueella suuresti. Kolmasosaa Ghanan maa-alueista uhkaa aavikoituminen, mikä taas on seurausta kaskenpoltosta ja liikaviljelystä. Tämän lisäksi liikalaiduntaminen, metsien hakkuut ja kaivostoiminta ovat johtaneet metsien häviämiseen. Teollisuuden ja maatalouden päästöt yhdessä huonon jätehuollon kanssa ovat johtaneet vesistöjen saastumiseen.

Ecoprint

0.9 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Ghana, tarvitsisimme 0.9 Maa-planeettaa.
Katso indikaattori Ekologinen jalanjälki.

Historia

Kulta, orjat ja norsunluu houkuttelivat eurooppalaisia Ghanan nykyiselle alueelle jo 1400-luvulla. Vuonna 1901 maasta tuli Iso-Britannian siirtomaa nimeltään Kultarannikko. Vastustus brittihallintoa kohtaan nousi toisen maailmansodan jälkeen. Vapaustaistelua johti Kwame Nkrumah, josta tuli valtion päämies Ghanan itsenäistyessä vuonna 1957. Vuonna 1966 armeija teki vallankaappauksen, mitä seurasi poliittisen epävakauden ja taloudellisen taantuman kausi. Luutnantti Jerry Rawlings toimi maan päämiehenä vuosina 1979–2000, lukuun ottamatta lyhyttä jaksoa 1980-luvulla. Ensimmäisenä kautenaan Rawlingsin hallinto onnistui luomaan taloudellista kasvua ja Ghanasta tuli yksi läntisten avustusjärjestöjen suosikki. Kasvu loppui 1990-luvun lopulla ja tyytymättömyys presidenttiä kohtaan kasvoi. Vuoden 2000 parlamenttivaaleissa valta maassa vaihtui ensimmäistä kertaa rauhanomaisesti. Myös sittemmin vaalit ovat sujuneet ongelmitta, ja Ghanaa pidetäänkin demokratian mallivaltiona Afrikassa.

Yhteiskunta ja politiikka

Ghana on tasavalta, jonka presidentti ja parlamentin 230 jäsentä valitaan neljäksi vuodeksi kerrallaan. Ghanassa asuu useita eri etnisiä ryhmittymiä, jotka naapurimaistaan poiketen ovat välttyneet sisäisiltä konflikteilta. Valta maassa on vaihdellut sosialidemokraattisen National Democratic Congress (NDC) -puolueen ja markkinaliberaalin New Patriot Party (NPP) -puolueen välillä. Viime aikoina maassa on ponnisteltu korruption vähentämiseksi sekä koulu -ja terveydenhuoltolaitoksen parantamiseksi. Ghana harjoittaa aktiivista ulkomaanpolitiikkaa ja osallistuu usein YK:n rauhanturvaoperaatioihin. Maa on myös aktiivinen omalla lähialueellaan. Se on esimerkiksi työskennellyt rauhanomaisten ratkaisujen saamiseksi Liberian ja Norsunluurannikon väliselle konfliktille.

Maa on myös aktiivinen omalla lähialueellaan. Se on esimerkiksi työskennellyt rauhanomaisten ratkaisujen saamiseksi Liberian ja Norsunluurannikon väliselle konfliktille.

Talous ja kaupankäynti

Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) tukemat taloudelliset uudistukset aloitettiin 1980-luvulla. Valtion omistamat yritykset myytiin ja julkisen hallinnon työntekijöitä irtisanottiin. Uudistukset johtivat taloudelliseen kasvuun. Vuoden 2000 alkupuolella Ghana pääsi osaksi Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston lainanmitätöimisohjelmaa saaden suuren osan ulkomaanlainoistaan anteeksi. Ghanalla on kuitenkin vielä paljon ulkomaista velkaa jäljellä ja sen talous on riippuvainen kullan ja kaakaon viennistä. Yli puolet väestöstä saa elantonsa maataloudesta. Ghanan teollisuus on suhteellisen hyvin kehittynyttä, erityisesti Accran ja satamakaupunki Teman alueilla, mutta monia tuotteita on yhä tuotava ulkomailta. Vuonna 2007 Ghanan rannikolla tehtiin suuri öljylöytö, jota alettiin hyödyntää vuonna 2010. Se merkitsi maan talouden voimakasta kasvua. Ghana on Länsi-Afrikan vapaakauppayhteisön ECOWAS:in jäsen ja maalla on myös kauppasuhteita Länsi-Eurooppaan ja Aasiaan. Suurin osa ulkomaankaupasta kulkee maan kahden sataman, Teman ja Takoradin kautta. Ghana haluaa tulla Länsi-Afrikan liikennekeskukseksi ja se investoi liikennöintikanavien rakentamiseen.

Lyhyesti

Ghana

Pääkaupunki:

Accra

Etniset ryhmät:

akanit 45 %, mole-dagbonit 15 %, ewet 12 %, ga-dangmet 7 %, guanit 4 %, gurmat 4 %, grusit 3 %, mande-busangat 1 %, muut heimot 1 %, muut/ei eritellyt 8 % (2000)

Kieli:

asante 14,8 %, ewe 12,7 %, fante 9,9 %, boron 4,6 %, dagomba 4,3 %, dangme 4,3 %, dagarte 3,7 %, akyem 3,4 %, ga 3,4 %, akuapem 2,9 %, muut (mm. englanti) 36,1 % (2000)

Uskonto:

kristityt 69 %, muslimit 16 %, perinteiset uskonnot 9 %, muut/ei eritellyt/ei uskontoa 7 % (2000)

Väkiluku:

26 984 328

Pinta-ala:

238 535 km2

Valuutta:

Ghanan cedi

BKT per asukas:

4 201 PPP$

Kansallispäivä:

6. maaliskuuta

Satelliittikuvat

Songorin laguuni

Jäsenyys/osallisuus

Muita maaprofiileita

UNA Finland / Suomen YK-liitto © 2017