Hopp til innhold

Intia

Intian tasavalta

Intia on asukasluvultaan maailman toiseksi suurin maa Kiinan jälkeen. Intiassa syntyi yksi maailman ensimmäisistä korkeakulttuureista yli 5000 vuotta sitten. Tämän päivän Intia on vastakohtaisuuksien maa ja väestönkasvu on räjähdysmäinen.

Päivitetty viimeksi 28.03.2015

Maantiede ja ympäristö

Intia on pinta-alaltaan yksi maailman suurimmista maista. Maantieteellisesti se voidaan jakaa kolmeen eri maisematyyppiin, jotka ovat Himalajan vuoristo, tasankoalueet pohjoisessa ja ylänkö-alueet etelässä. Himalaja muodostuu vierekkäisistä vuorijonoista ja niiden välissä sijaitsevista hedelmällisistä laaksoista, joista yksi on Kashmirin laakso. Pohjoiset tasankoalueet ovat Intian hedelmällisimpiä alueita, ja monet maan suurimmista joista virtaavat täällä. Joista merkittävimpiä ovat Ganges, Indus ja Brahmaputra sivujokineen. Noin 57 % maasta on viljelysmaata. Loppuosa maasta on metsää, aavikkoa, laidunmaata, joutomaata tai kaupunkialuetta. Intian suuren koon takia sen ilmasto vaihtelee erittäin paljon. Ilmastollisesti maa voidaan jakaa kahteen alueeseen: lauhkeaan pohjoiseen ja trooppiseen etelään. Pohjoisessa lämpötilat vaihtelevat tammikuun 15 asteesta toukokuun 30–40 asteeseen, kun taas etelässä lämpötila pysyttelee tasaisesti 25–35 asteen tienoilla. Intialla on suuria ympäristöongelmia. Yksi näistä on teollisuuden kontrolloimattomat myrkkypäästöt, jotka ovat saastuttaneet 70 % Intian pintavedestä

Ecoprint

0.5 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Intia, tarvitsisimme 0.5 Maa-planeettaa.
Katso indikaattori Ekologinen jalanjälki.

Historia

Yksi historian varhaisimmista korkeakulttuureista, joka tunnetaan Induksen kulttuurin nimellä, kehittyi Indus-joen varrella nykyisten Pakistanin ja Intian alueilla noin 3000 eaa. Alueelle myöhemmin saapuneiden indoeurooppalaisten uskonto loi perustan hindulaisuudelle ja vaikutti voimakkaasti Intian kulttuuriin. 700-luvulla arabit tekivät ensimmäisiä sotaretkiään Intiaan, ja turkkilaiset heidän jälkeensä 1100-luvulla. Islamilainen Delhin sulttaanikunta syntyi 1200-luvulla ja sitä seurasi Suurmogulien valtakunta. Muslimit toivat uusia vaikutteita kulttuuriin, kirjallisuuteen ja arkkitehtuuriin. Vuonna 1498 portugalilainen Vasco da Gama löysi meritien Euroopasta Intiaan. Lukuisat eurooppalaiset seurasivat da Gaman vanavedessä ja perustivat Intian rannikolle kauppa-asemia. Suurmogulien valtakunta romahti 1700-luvulla, ja Brittiläinen Itä-Intian kauppakomppania aloitti intialaisen väestön armottoman riiston. Komppanian valtaa rajoitettiin 1700-luvun lopulla, ja vuonna 1858 Intian hallinto siirrettiin suoraan Britannian hallitukselle. Vuonna 1885 perustettiin Indian National Congress (Intian kongressipuolue). Tämä johti englantilaisvastaista vapautustaistelua, jonka johtajana toimi Mohandas Karamchand Gandhi. Hän kannatti väkivallasta pidättäytymisen linjaa, ja useat miljoonat intialaiset protestoivat siirtomaaherroja vastaan väkivallattomalla kansalaistottelemattomuudella. Gandhi oli hindu, ja muslimit pelkäsivät, että tuleva itsenäinen valtio joutuisi pääasiallisesti hindujen hallitsemaksi. Kun Intian siirtomaakausi päättyi vuonna 1947, eivät muslimien johtomiehet suostuneet jäämään itsenäiseen Intiaan, vaan maan muslimienemmistöisistä alueista perustettiin erillinen Pakistanin valtio. Hinduenemmistöinen Intia oli itsenäistymisestään lähtien maallistunut valtio, kun taas Pakistan oli islamilainen tasavalta.

Yhteiskunta ja politiikka

Intia on liittovaltio, jonka osavaltioilla on omat hallituksensa. Keskushallinto päättää kuitenkin ulkomaanpolitiikasta, puolustusvoimista, kehityssuunnittelusta ja valuutasta. Parlamenttiin on perustettu kiintiöitä naisille ja alempien kastien edustajille. Osavaltiohallitus vastaa koulutoiminnasta, sairaaloista, julkisesta liikenteestä ja maanviljelyksestä.
Maassa on monia poliittisia puolueita, mutta vasemmistolainen kongressipuolue on ollut vallassa suurimman osan Intian itsenäisyyden ajasta. Tämä puolue johti myös itsenäisyyskamppailua. Vuoden 2014 vaaleissa ylivoimaisesti suurimmaksi puolueeksi nousi Intian Kansan puolue.
 Intian talous on kehittynyt viime vuosina positiivisesti, ja maan keskiluokka on kasvussa. Intian luokkaerot ovat kuitenkin valtavat ja suuri osa maan väestöstä elää köyhyydessä. Vaikka köyhien lukumäärä vähenee, yli 380 miljoonaa ihmistä elää yhä köyhyysrajan alapuolella. Tilanne on pahin kaupunkien ja maaseudun slummialueilla, joilla asuu lähes neljäsosa maan asukkaista. Vuosina 1993–2003 noin 100 000 maanviljelijää teki itsemurhan, koska he eivät pystyneet elättämään perhettään. Hindulainen kastijärjestelmä on yhä leimallinen erityisesti maaseudulla. Intia on ydinasevaltio, joka haluaisi pysyväksi jäseneksi YK:n turvallisuusneuvostoon.

Talous ja kaupankäynti

Itsenäistymisensä jälkeen Intia on suurimman osan aikaa noudattanut taloudessaan jonkinasteista sosialismia. Valtio on pitänyt yksityisen sektorin, ulkomaankaupan ja ulkomaiset investoijat tiukan kontrollin alaisina. Vuodesta 1991 lähtien maan markkinat avattiin asteittaisesti tekemällä taloudellisia uudistuksia ja vähentämällä valtion kontrollia. Tämä kehitys on helpottanut ulkomaankauppaa ja ulkomaisten investointien saamista maahan. Nämä taloudelliset muutokset ovat johtaneet poliittiseen keskusteluun. Intia on yksi nopeimmin kasvavista talouksista. Samaan aikaan kasvu on kuitenkin ollut erittäin epätasaista eri sosiaaliluokkien, taloudellisten ryhmien, alueiden, maaseudun ja kaupunkien välillä. Intia on kehittänyt ydinvoimatuotantoa, se on suuri asevalmistaja ja rakentaa mm. avaruusaluksia. Intia on hyvin merkittävä toimija IT-sektorilla ja maassa on kehitetty monia merkittäviä tietokoneohjelmistoja.

Lyhyesti

Indias flagg

Pääkaupunki:

New Delhi

Etniset ryhmät:

indoarjalaiset 72 %, dravidit 25 %, mongolit ja muut 3 % (2000)

Kieli:

englanti, hindi 41 %, bengali 8,2 %, telugu 7,2 %, marathi 7 %, tamil 5,9 %, urdu 5 %, gujarati 4,5 %, kannada 3,7 %, malayalam 3,2 %, oriya 3,2 %, punjabi 2,8 %, assamese 1,3 %, maithili 1,2 %, andra 5,9 % (2001)

Uskonto:

Hindut 80,5%, muslimit 13,4%, kristityt 2,3%, sikhit 1,9%, muut 1,9% (2001)

Väkiluku:

1 282 390 303

Valtiomuoto:

liittotasavalta

BKT per asukas:

6 089 PPP$

Satelliittikuvat

Delhi

Sundarban

Jäsenyys/osallisuus

Muita maaprofiileita

Sota ja konfliktit

UNA Finland / Suomen YK-liitto © 2017