Hopp til innhold

Nicaragua

Nicaraguan tasavalta

Nicaraguan talous on kärsinyt monivuotisista sisällissodista ja maan poliittisesta epävakaudesta. Nykyisin maata kritisoidaan aborttikiellosta, joka kieltää abortit myös silloin, kun äidin oma henki on vaarassa.

Päivitetty viimeksi 27.03.2015

Maantiede ja ympäristö

Nicaragua on Keski-Amerikan suurin maa. Sillä on rantaviivaa sekä Tyynellemerelle että Karibianmerelle. Tulivuorijono – johon kuuluu monia aktiivisia tulivuoria – levittäytyy maan koillisosasta kohti Nicaraguanjärveä, joka on Keski-Amerikan suurin järvi. San Juan -joki laskee järvestä Karibianmereen. Nicaragua- ja Managuajärvien ympärillä on laaja syvänkö, jossa viljellään puuvillaa. Sisämaassa on osittain puiden peittämää ylänköä, joissa on vuoristoalueiden välissä hedelmällisiä laaksoja. Itärannikolla sataa paljon. Ilmasto Nicaraguassa on trooppinen, ja lämpötilavaihtelut ovat pieniä. Maan itäosissa sijaitsee Keski-Amerikan suurimmat jäljellä olevat sademetsät, joita kuitenkin hakataan nopealla tahdilla. Noin 75 % alkuperäisistä metsäalueista on jo otettu maatalouden käyttöön. Puolet hakkuista on tehty viimeisen 60 vuoden aikana. Monet juomavedenlähteet ovat saastuneita. Torjunta-aineet, joita on käytetty hedelmä- ja puuvillaplantaaseilla vuodesta 1970 lähtien, ovat aiheuttaneet plantaasien työntekijöille vakavia terveyshaittoja.

Ecoprint

0.8 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Nicaragua, tarvitsisimme 0.8 Maa-planeettaa.
Katso indikaattori Ekologinen jalanjälki.

Historia

Ennen kuin espanjalaiset tulivat nykyiseen Nicaraguaan 1520-luvulla, alueella asui eri intiaanikansoja. Nicaraguassa ei ollut suuria kultavarantoja verrattuna alueen muihin siirtomaihin, joten siitä tuli Espanjan imperiumin syrjäseutua. Espanja ei onnistunut valloittamaan itärannikkoa, mutta 1600-luvulla englantilaiset perustivat alueelle paikallisen kuningaskunnan. Vuonna 1821 Nicaragua irrottautui Espanjasta, ja vuonna 1838 maasta tuli itsenäinen tasavalta. 1800-lukua hallitsi valtataistelu liberaalien ja konservatiivien välillä. Vuodesta 1863 alkoi 30 vuotta jatkunut rauhallinen konservatiivihallinnon aika, joka päättyi yhdysvaltalaisten interventioon ja siitä aiheutuneeseen sisällissotaan. Yhdysvaltojen vastaisen liikkeen johtaja Sandino murhattiin vuonna 1934, mutta hänen ajatuksensa jäivät elämään myös Nicaraguaa tuolloin hallinneen Sozoman perheen aikana. Yhdysvaltojen liittolaisena toiminut perhe otti hallintaansa koko Nicaraguan talouselämän. Marxilaiset Sandinon seuraajat perustivat FSLN-liikkeen, joka kasvatti vuosien saatossa suosiota kansan parissa. Sozomat syrjäytettiin vuonna 1979. Sandinistit nousivat valtaan ja ajoivat Nicaraguassa suuria uudistuksia, mm. radikaalin maareformin, kansallistivat maan pankit ja muita yrityksiä, järjestivät onnistuneen lukutaitokampanjan ja kohensivat terveydenhoitoa. Erityisesti maanomistajat vastustivat reformeja kiivaasti. Yhdysvallat asetti Nicaraguan kauppasaartoon ja alkoi aseistaa ja kouluttaa Somozan kansalliskaartin pohjalle luotua kapinalliskaartia, contria. Syttyi toinen sisällissota, joka vaati 15 000 uhria. Aselepo saatiin aikaan vuonna 1989 ja maassa järjestettiin vaalit YK:n valvonnassa. Ne voitti sandinisteja vastustaneiden 14 puolueen yhteenliittymä. Vuonna 2006 sandinistien FSNL-puolueen Daniel Ortega valittiin presidentiksi puolueen 17 oppositiovuoden jälkeen. Viikkoa ennen vaaleja FSLN tuki lakimuutosta täydelliselle aborttikiellolle – myös äidin hengen ollessa vaarassa.

Yhteiskunta ja politiikka

Nicaragua on tasavalta, jonka päämies on presidentti. Presidentti on myös hallituksen johtaja ja hän valitsee muut ministerit. Presidentin valtakausi rajoittui Nicaraguan perustuslain mukaan yhteen kauteen vuoteen 2014 saakka. Ortega valittiin kuitenkin vuonna 2011 toiselle peräkkäiselle viisivuotiskaudelle korkeimman oikeuden tulkinnalla. Parlamenttikausi on myös viisi vuotta, jäseniä siinä on 90, mutta presidentti ja varapresidentti ovat myös parlamentin jäseniä.
Vuoden 2011 parlamenttivaleissa eniten paikkoja (62) sai sandinistipuolue, suurin oppositiokoalitio, 26 paikkaa. Kaikkia vaaleja, jotka on pidetty tämän sandinistien valtaannousun jälkeen on kritisoitu epäselvyyksistä. Useat maan ovat lopettaneet avustukset Nicaragualle vaaliepäselvyyksien vuoksi. Vuonna 2014 Ortega ajoi parlamentissa läpi perustuslainmuutoksen, joka mahdollistaa hänen ehdokkuutensa myös seuraavissa presidentin vaaleissa.
Nicaragua on köyhä maa. Lähes puolet väestöstä elää köyhyydessä. Sandinistein vaalimenestys perustuu köyhien ääniin. Luokkaerot ovat Nicaraguassa suuret, ja yhteiskuntaluokasta toiseen siirtyminen on käytännössä mahdotonta. Perheväkivalta sekä naisten ja tyttöjen seksuaalinen hyväksikäyttö ovat suuria ongelmia. Teiniraskauksia on paljon, ja aborttikiellosta johtuen laittomia abortteja tehdään paljon. Niistä aiheutuu paljon vakavia komplikaatioita. Nicaragua on hyvin konservatiivinen maa. Esimerkiksi homoseksuaalisuus oli rangaistavaa vuoteen 2007 saakka.

Talous ja kaupankäynti

Nicaragua on Latinalaisen Amerikan köyhimpiä maita. Köyhiä on noin 40 prosenttia väestöstä. Äärimmäinen köyhyys on kuitenkin saatu vähenemään 20 viime vuoden aikana merkittävästi. Kansainvälinen virallinen kehitysapu oli 10 vuotta sitten lähes neljännes maan BKT:sta, mutta nykyisin osuus on vain noin 5 prosenttia. Ulkomailla asuvien nicaragualaisten rahalähetykset kotimaahan ovat tätä merkittävämpi. Venezuela on ollut maan merkittävin avustaja, avun määrä on arvioitu noin 500 miljoonaksi dollariksi vuodessa. Se ei ole kuitenkaan kulkenut Nicaraguan budjetin kautta, vaan kanavoitunut presidentti Ortegan ja hänen lähipiirinsä yrityksiin.
Viime vuosina talous on kasvanut tasaisesti. Kasvun vetureina ovat olleet kaivostoiminta (kulta ja hopea), rakentaminen ja karjatalous.  Kolmannes työvoimasta työskentelee alkutuotannossa, missä tuotetaan maan tärkeimpiä vientituotteita: naudanlihaa, kahvia, tupakkaa ja banaaneja. Teollisuus työllistää alle 20 % ja palvelusektori yli puolet. Tekstiiliteollisuus ja maataloustuotteet muodostavat yhdessä puolet vientituloista. Tärkeimmät vientimaat ovat Yhdysvallat, Venezuela, Kanada ja Keski-Amerikan maat. Kiinalaisyhtiö on investoiut 40 miljardia euroa Nicaraguan läpi Karibialta Tyynelle merelle 2015-2020 suunniteltuun kanavaan.

Lyhyesti

Nicaragua

Pääkaupunki:

Managua

Etniset ryhmät:

mestitsit 69 %, valkoiset 17 %, mustat 9 %, intiaanit 5 %

Kieli:

espanja 97,5 % (virallinen kieli), miskito 1,7 %, muut 0,8 % (1995)

Uskonto:

roomalaiskatoliset 58,5 %, evankeliset 21,6 %, herrnhutilaiset 1,6 %, Jehovan todistajat 0,9 %, muut 1,7 %, ei uskontoa 15, 7% (2005)

Väkiluku:

6 256 510

Valtiomuoto:

tasavalta

BKT per asukas:

5 190 PPP$

Satelliittikuvat

Fonsecan lahti

Jäsenyys/osallisuus

Muita maaprofiileita

UNA Finland / Suomen YK-liitto © 2017