Hopp til innhold

Palestiina

Gaza ja Länsiranta ovat kaksi palestiinalaisten hallinnoimaa aluetta, jotka muodostavat modernin Palestiinan. Palestiina on ollut Israelin miehittämä vuodesta 1967, mutta työskentelee voimakkaasti itsenäistymisen eteen.

Päivitetty viimeksi 27.03.2015

Maantiede ja ympäristö

Gaza ja Länsiranta ovat kaksi palestiinalaisten hallinnoimaa aluetta, jotka muodostavat modernin Palestiinan. Palestiina on ollut Israelin miehittämä vuodesta 1967, mutta työskentelee voimakkaasti itsenäistymiseksi.

Historia

Vuoden 1993 sopimuksen tarkoituksena oli johtaa itsenäisen palestiinalaisen valtion perustamiseen, mutta Israelin ja palestiinalaisten välit ovat viime vuosien kuluessa huonontuneet, ei valtion perustamishanke ole edennyt. Marraskuussa vuonna 2012 YK:n yleiskokouksessa äänestettiin palestiinalaisalueista YK:n tarkkailijavaltio äänin 138-9. Palestiinan valtion on tunnustanut 135 maata, viimeksi Ruotsi vuonna 2014.
Palestiinalaisia alueita hallitsee kansan valitsema, lakeja säätävä parlamentti. Vuonna 2006 islamistinen Hamas voitti palestiinalaisten vaalit. Hamas ei tunnusta Israelia ja on omaksunut terroriteot vastarinnan muodoksi, ja se on useissa länsimaissa luokiteltu terrorijärjestöksi. Hamas ja vaalit hävinnyt maltillinen Fatah yrittivät muodostaa yhteishallituksen siinä onnistumatta. Erimielisyydet järjestöjen ja niiden kannattajien välillä yltyivät rajuiksi yhteenotoiksi ja lopulta sotatilaan Gazassa  vuonna 2007. Sotilaallisesti vahvempi  Hamas otti haltuunsa Gazan kaistaleen kesäkuussa 2007. Tilanne johti lopulta Hamasin johtaman hallituksen hajottamiseen. Kesäkuussa palestiinalaishallinnon presidentti  Mahmud Abbas (Fatah) nimitti maahan virkamiehistä koostuvan väliaikaishallituksen sekä julisti Hamasin aseellisen siiven laittomaksi. Sota päätyttyä Hamas otti hallintaansa Gazan alueen ja Fatah Länsirannan.  Kesällä 2014 Israel hyökkäsi Gazaan raskaiden pommitusten säestämänä. Hyökkäys oli vastaisku Hamasin raketti-iskuihin. Israel on pitänyt Gazaa saarrossa vuodesta 2007.

Yhteiskunta ja politiikka

Vuoden 1993 sopimuksen tarkoituksena oli johtaa itsenäisen palestiinalaisen valtion perustamiseen, mutta Israelin ja palestiinalaisten välit ovat viime vuosien kuluessa huonontuneet, eikä valtion perustamishanke ole edennyt.
Marraskuussa vuonna 2012 YK:n yleiskokouksessa äänestettiin palestiinalaisalueista YK:n tarkkailijavaltio äänin 138-9. Palestiinan valtion on tunnustanut 135 maata, viimeksi Ruotsi vuonna 2014.
Palestiinalaisia alueita hallitsee kansan valitsema, lakeja säätävä parlamentti. Vuonna 2006 islamistinen Hamas voitti palestiinalaisten vaalit. Hamas ei tunnusta Israelia ja on omaksunut terroriteot vastarinnan muodoksi, ja se on useissa länsimaissa luokiteltu terrorijärjestöksi. Hamas ja vaalit hävinnyt maltillinen Fatah yrittivät muodostaa yhteishallituksen siinä onnistumatta. Erimielisyydet järjestöjen ja niiden kannattajien välillä yltyivät rajuiksi yhteenotoiksi ja lopulta sotatilaan Gazassa vuonna 2007. Sotilaallisesti vahvempi  Hamas otti haltuunsa Gazan kaistaleen kesäkuussa 2007. Tilanne johti lopulta Hamasin johtaman hallituksen hajottamiseen. Kesäkuussa palestiinalaishallinnon presidentti  Mahmud Abbas (Fatah) nimitti maahan virkamiehistä koostuvan väliaikaishallituksen sekä julisti Hamasin aseellisen siiven laittomaksi. Sota päätyttyä Hamas otti hallintaansa Gazan alueen ja Fatah Länsirannan.  Kesällä 2014 Israel hyökkäsi Gazaan raskaiden pommitusten säestämänä. Hyökkäys oli vastaisku Hamasin raketti-iskuihin.

Talous ja kaupankäynti

Palestiinalaisilla itsehallintoalueilla viljellään muun muassa oliiveja, sitrushedelmiä ja vihanneksia, mutta myös kauppa ja tuotanto kärsivät konfliktista Israelin kanssa. Laittomasti alueelle saapuneet israelilaiset siirtokuntalaiset käyttävät suurimman osan maan vähäisistä vesivaroista, mikä estää palestiinalaisten maatalouden kehityksen. Lisäksi Israelin rajatarkastukset vaikeuttavat palestiinalaisten pääsyä Israelin markkinoille. Länsirannalla Raamatussa mainitut alueet kuten Itä-Jerusalem ja Betlehem saavat paljon tuloja turismista. Suurelta osin palestiinalaisalueet ovat kansainvälisen avun varassa.

Lyhyesti

Palestiina

Pääkaupunki:

Etniset ryhmät:

Kieli:

Uskonto:

Väkiluku:

4 548 815

BKT per asukas:

5 010 PPP$

Jäsenyys/osallisuus

Muita maaprofiileita

Sota ja konfliktit

UNA Finland / Suomen YK-liitto © 2017