Hopp til innhold

Paraguay

Paraguayn tasavalta

Paraguay on yksi Etelä-Amerikan harvimmin asutetuista valtioista. Maata hallitsi kolme vuosikymmentä diktaattori Alfredo Stroessner, mutta hänet karkoitettiin 1989. Vallankumous ei kuitenkaan tuonut poliittista vakautta maahan, vaan myöhemmät sisäiset erimielisyydet johtivat varapresidentin murhaan, presidentin eroon ja vallankumousyritykseen.

Päivitetty viimeksi 27.03.2015

Maantiede ja ympäristö

Paraguay on sisämaanvaltio Etelä-Amerikassa. Sen rajanaapureina ovat idässä Brasilia, etelässä Argentiina ja pohjoisessa Bolivia. Pääkaupunki Asunción sijaitsee maan lounaisosassa. Maan itäosat ovat reheviä metsien ja niittyjen peittämiä kukkuloita, kun taas läntinen Paraguay on lähinnä kuivaa preeriaa. Maan jakaa kahtia tärkeä vesireitti Paraguay-joki, joka oli pitkään ainoa väylä ulkomaille. Muita merkittäviä jokia ovat Pilcomayo sekä Paraná, jonka jokilaakso ennen yhtymistään Paraguay-jokeen muodostaa syvän kanjonin Paraguayn ja Argentiinan rajalla. Maan ilmasto on osittain trooppinen ja osittain leuto. Runsas kasvillisuus keskittyy sademäärien tapaan itäosiin ja vähenee kohti savannimaista länttä.

Paraguayn metsäteollisuutta alettiin kehittää vuonna 1973 perustetun kansallisen metsäpalvelun puitteissa. Nykyään metsiä uhkaa maatalouden laajeneminen, ja arvioiden mukaan noin kolmasosa maan metsäpinta-alasta on menetetty, mikä kiihdyttää eroosiota. Myös veden saastuminen teollisuuden vuoksi on paikoin ongelmana.

Earth Earth Ecoprint

2.3 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Paraguay, tarvitsisimme 2.3 Maa-planeettaa.
Katso indikaattori Ekologinen jalanjälki.

Historia

Nykyisellä Paraguayn alueella eli ennen kolumbialaista kulttuuria useita sotaisia paimentolaisheimoja, jotka puhuivat guaranin kieltä. Heimot harjoittivat myyttistä polyteististä uskontoa, joka sekoittui myöhemmin tulleeseen kristinuskoon. Espanjalainen tutkimusmatkailija Juan de Salazar perusti nykyisen pääkaupungin Asunciónin 1537, ja kaupungista tuli espanjalaisen siirtomaavallan keskus maassa. Paraguay itsenäistyi Espanjasta kaatamalla siirtomaahallinnon vuonna 1811.

Maan varhaisina kehitysvuosina Paraguayta hallitsi kolme voimakasta johtajaa, jotka rakensivat vahvaan hallitsijaan perustuvan valtamuodon. Heistä viimeinen johti Paraguayn sotaan Argentiinaa, Uruguayta ja Brasiliaa vastaan vuosina 1864–1870, ja Paraguay menetti puolet väestöstään. Maassa oli sodan seurauksena brasilialaismiehitys vuoteen 1874 asti. 30- ja 40-luvuilla Paraguayn politiikkaa määrittivät Argentiinan kanssa käyty Chacon sota, sisällissota, diktaattorivallat sekä poliittinen epävakaisuus. Vuonna 1954 vallan sai kenraali Alfredo Stroessner. Alun perin hänen oli tarkoitus täydentää edeltäjänsä kesken jäänyt kausi, mutta hänet valittiin presidentiksi uudelleen seitsemän kertaa armeijan ja johtavan puolueen tuen turvin. Hänen 35-vuotisella kaudellaan mielipiteenvapautta rajoitettiin ja hallituksen vastustajia vainottiin kansallisen turvallisuuden ja kommunisminvastaisuuden nimissä. Vaikka vuonna 1967 muutettu perustuslaki antoi Stroessnerin hallitukselle jonkinlaisen laillisen pohjan, Paraguay eristäytyi kansainvälisestä yhteisöstä. Valta vaihtui vuonna 1989 sotilasvallankaappauksessa, mutta johtava Colorado-puolue pysyi vallassa. Presidentiksi valittiin kenraali Andres Rodriguez, joka pyrki paikkaamaan välejä kansainvälisen yhteisön kanssa. Perustuslakia muutettiin demokraattisemmaksi vuonna 1992, ja seuraavana vuonna Paraguay sai ensimmäisen siviilipresidenttinsä lähes 40 vuoteen.

Yhteiskunta ja politiikka

Paraguayn voimakkaasti keskitetty hallitusmuoto muuttui täysin vuoden 1992 perustuslain myötä, joka toi maahan perinteisen vallan kolmijaon. Viisivuotiskaudelle valittava presidentti nimittää hallituksen ja toimii sekä valtionpäämiehenä että hallituksen johtajana. Kaksikamarinen kongressi koostuu 80-jäsenisestä edustajainhuoneesta ja 45-jäsenisestä senaatista, jotka valitaan samanaikaisesti presidentinvaalien kanssa. Suurmaanomistajien, sotilas- ja yritysjohtajien konservatiivisella Colorado-puolueella oli käytännössä yksivalta maassa yli 60 vuotta - vuodesta 1947 vuoteen 2008, jolloin vasemmistopuolueiden liittouma voitti vaalit. Presidentiksi valittiin entinen katolinen piispa Fernando Lugo. Colorado-puolue käynnisti kuitenkin keinotekoisen viraltapanoprosessin, ja ”köyhien piispa”  pantiin  lopulta viralta vuonna 2012. Seuraavan vuoden vaaleissa presidentiksi valittiin  Colorado-puolueen Horacio Cartes.
Vaikka Paraguay on demokratia, näkyvät siinä yhä vuosikymmenien diktatuurin jäljet. Colorado-puoluetta lähellä olevat maanomistajien järjestö ja armeija ovat hyvin vaikutusvaltaisia. Maanomistajista yksi prosentti omistaa yli 70 prosenttia viljelyskelpoisesta maasta. Maattomien ja intiaanien järjestöt kamppailevat  köyhien oikeudesta maahan. Maanomistajien aseistetut ryhmät ovat murskanneet maanvaltaukset väkivalloin. Korruptio, huumekauppa ja muu rikollisuus sekä köyhyys  ja tulojen hyvin epätasainen  jakautuminen ovat suuria ongelmia. Köyhyydessä elää joka kolmas.

Talous ja kaupankäynti

Paraguaylla on suuri epävirallinen markkinasektori, joka sisältää maahantuotujen tuotteiden uudelleenvientiä sekä tuhansien pienyritysten ja katumyyjien kaupallista toimintaa. Suurin osa väestöstä erityisesti syrjäseuduilla saa elantonsa maataloudesta, usein toimeentulopohjalta. Harmaan talouden vuoksi tarkkoja taloustilastoja on vaikea tuottaa, mutta asukaslukuun suhteutettuna reaalitulojen määrä on pysynyt 80-luvun tasolla.
Maa on  maailman kuudenneksi suurin soijantuottaja. Myös puuvillan ja sokeriruon vienti on merkittävää. Paraguayn talous kasvoi voimakkaasti vuodesta 2003 vuoteen 2008 maataloushyödykkeiden kysynnän, korkean kauppahinnan ja suotuisten sääolosuhteiden myötä. Vienti supistui kuitenkin jo ennen kansainvälistä taloustaantumaa kuivuuden vuoksi vuonna 2008, ja kaupan hidastuttua valtio teki mm. taloutta edistäviä veroratkaisuja elvyttääkseen markkinoita. Poliittinen epävakaus, korruptio ja puutteellinen infrastruktuuri ovat talouskasvun suurimpia esteitä.

Lyhyesti

Paraguay

Pääkaupunki:

Asunción

Etniset ryhmät:

mestitsit 95 %, muut 5 %

Kieli:

espanja (virallinen), guarani (virallinen)

Uskonto:

roomalaiskatoliset 89,6 %, protestantit 6,2 %, muut kristityt 1,1 %, muut tai määrittämättömät 1,9 %, ei uskontoa 1,1 %

Väkiluku:

7 032 942

BKT per asukas:

9 184 PPP$

Satelliittikuvat

Iguazún kansallispuisto

Jäsenyys/osallisuus

Muita maaprofiileita

UNA Finland / Suomen YK-liitto © 2017