Hopp til innhold

Saint Lucia

Kolumbus löysi Saint Lucian Pyhän Lucian päivänä, mistä saari sai nimensä. Banaani- ja sokeriviljelmät ovat olleet maan tärkeimpiä teollisuudenaloja, mutta viime vuosina matkailu on kehittynyt pääelinkeinoksi.

Päivitetty viimeksi 17.03.2015

Maantiede ja ympäristö

Saint Lucia on saarivaltio eteläisillä Antilleilla Karibialla. Saari on vulkaanista alkuperää ja tulivuori Qualibo on edelleen aktiivinen. Metsäiset vuoret hallitsevat saaren sisäosaa ja 950 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoava Mount Gimie muodostaa saaren korkeimman kohdan. Kaukana lounaassa, jyrkästi ylös merestä nousee Gros Piton ja Petit Piton kaksoistulivuoret.
 Saint Lucian ympäristöhaasteita ovat metsäkato ja maaperän eroosio, erityisesti saaren pohjoisosassa.

Earth Ecoprint

1.2 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Saint Lucia, tarvitsisimme 1.2 Maa-planeettaa.
Katso indikaattori Ekologinen jalanjälki.

Historia

Saint Lucian alkuperäiskansa olivat arawak-intiaanit, mutta kun Kolumbus saapui saarelle Lucian päivä vuonna 1502, sitä asuttivat hyvin sotaisat Karibian intiaanit. Iso-Britannia yritti asuttaa saarta 1600-luvulla, mutta kohtasi voimakasta vastarintaa ja joutui luopumaan yrityksestä. Saint Lucia oli osittain Ranskan hallinnassa vuodesta 1642 lähtien ja joissain osissa saarta puhutaan edelleen Ranskan kreolia. Alkuperäinen väestö pyyhkiytyi vähitellen pois ja tänä päivänä asukkaat ovat Afrikasta plantaaseille työvoimaksi tuotujen orjien jälkeläisiä.

Saaren strateginen sijainti useine luonnonsatamineen teki Saint Luciasta hyvin tavoitellun: saari vaihtoi omistajaa 14 kertaa vuoteen 1814 mennessä, jolloin siitä vihdoin tuli Iso-Britannian siirtomaa. Vuosina 1838–1958 saari oli osa brittiläisiä Windwardsaaria. Saint Lucia oli osa Länsi-Intian liittovaltiota vuoteen 1962 saakka. Vuonna 1967 Saint Lucia sai autonomian Iso-Britannialta ja säilytti autonomiansa vuoden 1979 itsenäistymiseensä asti.

Yhteiskunta ja politiikka

Harhaanjohtavasti nimitetty konservatiivinen puolue United Worker’s Party (UWP) on ollut vallassa St. Lucialla vuodesta 1964 lähtien. Muutamaa keskeytystä lukuun ottamatta hyvin konservatiivinen John Compton oli pitkään maan pääministeri. Compton joutui eroamaan korruptioskandaalin takia vuonna 1996, mutta hänet valittiin UWP-puolueen johtoon ja Compton palasi valtaan myöhemmin 2000-luvulla. Compton kuoli vuonna 2007 ja viime aikoina Saint Lucialla on kasvanut tyytymättömyys hallitukseen, erityisesti koska se ei ole tehnyt paljon maan taloudellisen tilanteen ja työttömyyden parantamiseksi.

Vaikka St. Lucia on pieni maa, sieltä on tullut kaksi Nobel-palkinnon voittajaa. Vuonna 1970 taloustieteilijä Arthur Lewis sai taloustieteen Nobelin ja vuonna 1992 kirjailija Derek Walcott Nobelin kirjallisuuspalkinnon.
 Suuri haaste Saint Lucialla on Karibian kasvava huumekauppa ja se, miten se tulee selviytymään siitä johtuvasta kasvavasta rikollisuudesta. Kuolemanrangaistuksen uudelleen käyttöönotosta on keskusteltu.

Talous ja kaupankäynti

Banaanit syrjäyttivät sokerin 1920-luvulla saaren tärkeimpänä vientiartikkelina. Lisääntynyt kilpailu ja hintojen lasku johtivat teollisuuden voimakkaaseen laskuun 1990-luvulla. Itsenäistymisen jälkeisinä vuosina maa sai hyvän hinnan banaaneista suotuisien Ison-Britannian suhteidensa vuoksi, mutta tämä oli ristiriidassa EU:n kauppapolitiikan kanssa ja jouduttiin lopettamaan.

1990-luvulta lähtien matkailusta on kehittynyt maan tärkein kaupanala ja sektori kasvaa tasaisesti.  Matkailu on kuitenkin haavoittuva teollisuuden haara ja läheisesti sidoksissa maailmantalouden tilaan. Saint Lucialla on ollut useita vaikeita lamakausia. Työttömyysaste on viime vuosina ollut noin 15-20 prosenttia, ja koskettaa erityisen vaikeasti nuoria.

Saint Lucian tärkeimmät kauppakumppanit ovat Iso-Britannia ja Yhdysvallat, sekä muut CARICOM (Karibian yhteisö ja yhteismarkkinat) –maat. Saint Lucia kuuluu myös pienempään organisaatioon OECS:iin (Itä-Karibian valtioiden organisaatio), jonka jäsenmailla on yhteinen valuutta ja keskuspankki. OECS laajentui talousliitoksi vuonna 2011 ja poliittista unionia kaavaillaan vuodeksi 2013.

Lyhyesti

Saint Lucia

Pääkaupunki:

Castries

Etniset ryhmät:

afrikkalaista alkuperää 82,5 %, monietnisiä 11,9 %, itä-intialaisia 2,4 %, muita tai määrittelemättömiä 3,1 % (2001)

Kieli:

englanti (virallinen), ranskan kreoli

Uskonto:

katolaisia 67,5 %, protestantteja 18,2 % (adventisteja 8,5 %, helluntailaisia 5,7 %, anglikaaneja 2 %, evankelikalisteja 2 %), muita kristittyjä 5,1 %, rastafareja 2,1 %, muita 1,1 %, määrittelemättömiä 1,5 %, uskonnottomia 4,5 % (2001)

Väkiluku:

184 937

Valtiomuoto:

Parlamentaarinen demokratia ja Kansainyhteisön jäsen

BKT per asukas:

10 991 PPP$

Jäsenyys/osallisuus

Muita maaprofiileita

UNA Finland / Suomen YK-liitto © 2017