Hopp til innhold

Irak

Irakin tasavalta

Irakin yksinvaltias Saddam Hussein syöstiin vallasta vuonna 2003. Eri uskontoryhmien väliset konfliktit pahenivat ja laittomuudet, väkivalta sekä terrori ovat yhä osa irakilaisten elämää.

Päivitetty viimeksi 25.03.2015

Maantiede ja ympäristö

Kaksi suurta jokea, Eufrat ja Tigris, ovat vuosituhansien ajan vaikuttaneet alueen elämään. Jokilaaksot ovat hedelmällisiä maaperältään ja suurin osa Irakin väestöstä asuu näillä alueilla. Maan koillisosa muodostuu vuoristoalueista, joita kutsutaan Zagrosvuoriksi. Irakin öljyvarannot sijaitsevat juuri tällä vuoristoalueella. Yli puolet Irakin kaakkoisosan maa-alueista on aavikkoa. Viranomaisten patoamisprojektit ovat aiheuttaneet suoalueiden ja pienempien jokien kuivumisen. Patoamistoiminnan aiheuttamat vahingot ovat suuria ja Irakissa on puutetta puhtaasta vedestä, monet eläinlajit ovat kuolleet sukupuuttoon ja maaperä on joko suolaantunut, altistunut eroosiolle tai aavikoitunut.

Ecoprint

0.9 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Irak, tarvitsisimme 0.9 Maa-planeettaa.
Katso indikaattori Ekologinen jalanjälki.

Historia

Bagdad oli yli viiden vuosisadan ajan yksi tärkeimmistä arabi- ja muslimialueiden kaupungeista. Vuonna 1258 Irakin alue joutui mongolien tuhoisan miehityksen kohteeksi. Vuodesta 1534 aina ensimmäisen maailmansodan loppuun asti Irak oli osa Osmanien valtakuntaa. Ensimmäisen maailmansodan jälkeisessä Sèvresin rauhansopimuksessa Irakista tehtiin Kansainliiton mandaattialue, jolle pystytettiin brittien tukema monarkkinen hallitusmuoto. Irak itsenäistyi vuonna 1932. Monarkia kukistettiin verisellä sotilasvallankaappauksella vuonna 1958, minkä jälkeen perustettiin Irakin tasavalta. Irakin tilanne oli hyvin myrskyisä monine vallankaappauksineen aina vuoteen 1968 asti, jolloin maallinen Baath-puolue nousi valtaan. Vuonna 1979 Saddam Hussein nousi Baath-puolueen johtajaksi ja hallitsi maan diktaattorina vuoteen 2003 asti. Irak oli sodassa Iranin kanssa vuosina 1980–1988, ja se yritti miehittää Kuwaitin vuonna 1991. Vuonna 2003 amerikkalaiset ja brittiläiset joukot miehittivät Irakin väittäen, että maassa tuotettiin joukkotuhoaseita. Saddam Hussein syöstiin vallasta ja USA nimitti maalle uuden hallinnon.

Yhteiskunta ja politiikka

Saddam Husseinin hallinnon vuonna 2003 tapahtuneen kukistamisen jälkeen maassa vallitsi kaaos ja lähestulkoon sisällissota. 
Vuonna 2005 Irakissa pidettiin ensimmäiset vapaat vaalit yli viiteenkymmeneen vuoteen. Šiiamuslimien ja kurdien puolueet saivat suurimman osan äänistä. Aiemmin vallassa olleet sunnimuslimit menettivät paljon poliittista kannatustaan. Pääministeriksi valittiin pitkien neuvottelujen jälkeen šiiamuslimi Nur al-Malik. 
Šiiamuslimien moskeijaan vuonna 2006 kohdistunut pommi-isku kärjisti šiia- ja sunnimuslimien välejä entisestään. Vuoden 2010 vaalien jälkeen al-Maliki valittiin lopulta jatkamaan pääministerinä, kun eri ryhmittymät pääsivät sopuun vallanjaosta. Määräävä asema oli kuitenkin šiioilla, ja väkivaltaisuudet uskonryhmien välillä jatkuivat. Pääministeri al-Malikin kritisoitiin suosivan šiioja muiden kustannuksella. Syksyllä 2014 al-Maliki erosi poliittisen umpikujan vuoksi ja uudeksi pääministeriksi valittiin šiiamuslimi Haider al-Abadi. Uudeksi presidentiksi valittiin kurdi Fuad Masum, jota kuvataan liberaaliksi ja uudistusmieliseksi.
 Viimeiset yhdysvaltalaiset sotilaat poistuivat maasta vuonna 2011. Kolme vuotta myöhemmin ääri-islamistinen järjestö Isis valtasi Irakin toiseksi suurimman kaupungin Mosulin, ja sen jälkeen useita muita alueita pahentaen siten Irakin tilannetta. Yhdysvallat aloitti ilmaiskut Isisin tukikohtiin elokuussa 2014.

Talous ja kaupankäynti

Irak on perinteisesti ollut maanviljelysyhteiskunta, mutta nykyisin se on riippuvainen ulkomailta tuoduista maataloustuotteista. Öljyteollisuus on ollut maan tärkein tulonlähde 1950-luvulta lähtien vastaten noin 95-prosenttisesti maan vientituloista. Irakin öljyvarat kuuluvat maailman suurimpiin. Öljyputkiin ja infrastruktuuriin kohdistuneet hyökkäykset ovat aiheuttaneet Irakin taloudelle vakavia taka-iskuja. Irak on joutunut ottamaan huomattavia ulkomaanlainoja, koska nykyiset öljytulot eivät riitä kattamaan maan jälleenrakennuksesta aiheutuvia kuluja. Irakin viranomaiset ovat riippuvaisia ulkomaisista avustuksista ja velkasaaneerauksesta maan taloudellisen tilanteen vakauttamiseksi.

Lyhyesti

Tre like store horisontale striper med rød(øverst), hvitt og svart; Takbir (arabisk frase som betyr "Gud er størst") i grønn arabisk skrift i midten av den hvite stripen

Pääkaupunki:

Bagdad

Etniset ryhmät:

arabeja 75–80 %, kurdeja 15–20 %, muita noin 5 %

Kieli:

arabia, kurdi, assyria, armenia

Uskonto:

shiiamuslimit 60–65 %, sunnimuslimit 32–37 %, muut 3 %

Väkiluku:

35 766 702

BKT per asukas:

14 895 PPP$

Satelliittikuvat

Mesopotamian rämealue

Šhatt al-Arab

Jäsenyys/osallisuus

Muita maaprofiileita

Sota ja konfliktit

UNA Finland / Suomen YK-liitto © 2017