Lippu
Keskeiset luvut ja tiedot
Pääkaupunki: | Freetown |
Etniset ryhmät: | Temne 35 %, mende 31 %, limba 9 %, kono 4 %, korankoh 4 %, fullah 4 %, mandingo 3 %, loko 2 %, sherbro 2 %, muut 6 % (2019) |
Kieli: | Englanti (virallinen kieli), krio (väestön englanti), temne, mende |
Uskonto: | Muslimit 77 %, kristityt 23 % (2019) |
Väkiluku: | 8 141 343 (2022) |
Valtiomuoto: | Tasavalta |
Pinta-ala: | 71 740 km2 |
Valuutta: | Sierra Leonen leone |
BKT per asukas: | 1 931 Ostovoimapariteetti $ |
Kansallispäivä: | 27. huhtikuuta |
Maantiede
Sierra Leone sijaitsee Länsi-Afrikassa Atlantin rannalla Guinean ja Liberian välissä. Rannikolla on alavaa maata, hiekkarantoja, lahdelmia, suistoja sekä kosteikoissa viihtyviä mangrovemetsiä. Pääkaupunki Freetown on meren rannassa Sierra Leone-joen suulla kielen muotoisen niemen päässä. Niemen keskellä on kukkuloita, huiput kohoavat yli 800 metrin korkeudelle merenpinnasta. Niemi suojaa jokisuun lahtea, joka on ollut mainio paikka satamalle. Mereen laskee useita jokia. Ne virtaavat rannikolle sisämaan ylängöiltä. Rannikon edustalla on pieniä saariryhmiä. Maan koillisosissa on kaksi vuoristoa, Lomavuoret ja Tingivuoret. Korkeimmat vuoret ovat Bintumani (1945 m) ja Sankanbiriwa (1853 m). Sierra Leonessa on kuuma ja kostea ilmasto. Sademäärät ovat Afrikan runsaimpia. Sadekausi ajoittuu kesäkuusta lokakuuhun.
Golan suojelualue on Sierra Leonen kaakkoisosassa Liberian rajalla. Siellä kasvaa tiheää kosteaa metsää. Kovarunkoinen niangon on Golan valtapuita. Alueelta on tunnistettu 900 kasvilajia. Golassa elää simpansseja, valkopartamarakatteja, kääpiövirtahepoja ja metsänorsuja. Linnustoon kuuluu kutojia ja kalapöllöjä. Suojelualuetta uhkaavat puiden hakkuut ja lisääntyvä kaivostoiminta. Golan maaperässä on timantteja ja rautaa. Sierra Leonen lähimerellä tavataan ryhävalaita, kaskelotteja, delfiinejä ja merikilpikonnia. Sierra Leonen vakavia ympäristöhaasteita ovat metsien hävittäminen, maatalousmaiden kuluminen ja kaivosteollisuuden aiheuttamat haitat. Toistaiseksi ympäristönsuojelu on ollut tehotonta. Asutusten rakentaminen suunnitellaan huonosti. Rannoilta kaivetaan hiekkaa rakennuslaastin ja lasinvalmistuksen raaka-aineiksi. Hiekanvienti lisää rannikon tulvavaaraa ja hienojen hiekkarantojen syöpyminen heikentää matkailun kehitysmahdollisuuksia. Vuonna 2017 kolme päivää kestänyt rankkasade sai Freetownin läheisen kukkulan rinteen sortumaan. Liejuvyöry tuhosi satoja taloja ja surmasi yli tuhat ihmistä. Vuonna 2019 tulvat aiheuttivat jälleen suuria vahinkoja.
Historia
Sierra Leonen keskiosassa Kamabain luola on ollut metsästäjien ja keräilijöiden asuinpaikka jo 4000 vuotta sitten. 900-luvulla alueella eläneet ihmiset ovat valmistaneet rautaesineitä. Rannikolla on harjoitettu maanviljelyä 1000-luvulla. Temnet ovat asuneet maan pohjois- ja keskiosissa 1400-luvulta lähtien ja limbat luultavasti heitä aikaisemmin. Etelässä ja idässä asuvat mendet tulivat Sierra Leoneen 1500-luvulla. Islamin usko levisi maahan pohjoisesta kaupankäynnin myötä 1700-luvulla. Portugalilaiset purjehtijat kartoittivat Sierra Leonen rannikkoa 1460-luvulla. 1490-luvulla Portugali rakensi rannikolle linnoitetun kauppa-aseman. Heidän jälkeensä tulivat ranskalaiset, hollantilaiset ja brittiläiset. Orjakauppa tuhosi paikallisyhteisöt ja katkaisi kehityksen. 1700-luvun lopulla ja 1800-luvulla Sierra Leoneen tuotiin vapautettuja afrikkalaisia orjia Lontoosta. Jamaikalta ja Kanadan Nova Scotiasta saapui vapaita afrikkalaisia. 1800-luvun alussa Iso-Britannia perusti laivastotukikohdan Sierra Leonen rannikolle lopettaakseen orjakaupan Afrikasta Amerikkaan. Brittialusten valtaamista orjalaivoista tuotiin vuosien 1807 ja 1864 välillä Freetowniin yli 50 000 vapautettua orjaa monista eri kansoista. Tämä muuttoliike ja aikaisemmat väestöryhmien vaellukset antoivat Sierra Leonelle moni-ilmeisen väestön. 1800-luvulla Iso-Britannia lujitti valtansa Sierra Leonen rannikolla ja määräsi veroja. Vuonna 1896 maasta tuli brittiläinen protektoraatti. Sierra Leone tuotti puutavaraa brittiläisten laivanrakennukseen. Eurooppaan toimitettiin myös palmuöljyä ja maapähkinöitä.
Sierra Leone itsenäistyi vuonna 1961. Vientituotteita olivat rauta ja timantit. Vuonna 1967 sotilaat kaappasivat vallan. Sotilashallitus kaatui kuitenkin vuoden kuluttua. Vuonna 1971 maa julistautui tasavallaksi. Hallintoa leimasi voitontavoittelu. Timantteja salakuljetettiin ulkomaille. Tunnetut rautavarat ehtyivät. Talous romahti. Sierra Leonesta tuli yksipuoluejärjestelmä. Vuonna 1991 Liberian sisällissota levisi Sierra Leoneen. Liberian kapinalliset liittoutuivat sierraleonelaisen aseryhmän kanssa ja taistelivat myös Sierra Leonen armeijaa vastaan. Kapinalliset saivat haltuunsa laajan osan Sierra Leonesta, sekä timanttikaivoksia, joiden tuotteilla he voivat rahoittaa sotaa. Sekä armeija että kapinalliset syyllistyivät hirvittäviin raakuuksiin. Sodassa kuoli lähes 70 000 ihmistä. Vihollisuudet lopetettiin vasta vuonna 2002. YK lähetti Sierra Leoneen rauhanturvajoukkoja. Kansainvälinen tuomioistuin totesi vuonna 2012, että liberialaisten kapinallisten johtaja Charles Taylor oli tukenut terrorismia, murhia, raiskauksia ja lapsisotilaiden värväystä Sierra Leonen sodan aikana. Taylor tuomittiin 50 vuodeksi vankeuteen. Hän oli ollut Liberian presidentti vuodesta 1997 vuoteen 2003. 2000-luvulla Sierra Leone on ponnistellut maan jälleenrakentamiseksi. Työ ei ole sujunut helposti. Sota murskasi ihmisten elämän ja talouden. Kavallukset ja muut valtionhallinnon väärinkäytökset ovat haitanneet jälleenrakennusta. Vuonna 2014 ebolavirus aiheutti hätätilan. Sen jälkeen koronalama horjutti maata. Liejuvyöryt ja tulvat ovat aiheuttaneet tuhoja Freetownissa vuosina 2017 ja 2019. Tankkiauton räjähdys tappoi 150 ihmistä vuonna 2021. Maailman demokratian tilaa seuraavan Freedom House-järjestön mukaan Sierra Leone on osittain vapaa maa. Valta on siirtynyt vaaleilla hallitukselta toiselle. Vuonna 2018 presidentiksi valittiin niukalla enemmistöllä oppositiossa olleen kansanpuolueen (SLPP) ehdokas, entinen kenraali Julius Maada Bio.
Yhteiskunta ja politiikka
Vuonna 2019 30 prosenttia kyselyihin osallistuneista sierraleonelaisista mainitsi, että heidän oli maksettava lahjuksia, kun he tarvitsivat terveydenhoitoa. Yli 40 prosenttia arveli korruption lisääntyneen viimeksi kuluneen vuoden aikana. 41 prosenttia ei luota poliisiin. 40 prosenttia ajattelee, että hallitus ei halua parantaa sellaisten paikkakuntien oloja, missä äänestäjät eivät kannata hallituspuoluetta. Yli 80 prosenttia ihmisistä on sitä mieltä, että hallitus hoitaa huonosti maan taloutta eikä kykene vähentämään köyhyyttä. Nykyinen hallitus tutkii edeltäjien väärinkäytöksiä. Syytettyjen joukossa on edellinen presidentti Bai Koroma ja ainakin 120 valtion viranhaltijaa. Tämä on tärkeä asia hyvän hallinnon edistämiseksi, mutta samaan aikaan se kasvattaa hallituksen ja opposition välisiä jännitteitä. Oppositio sanoo, että hallitus peittää omia virheitään syyttäessään edeltäjiään. Sierra Leonen poliittinen asetelma heijastaa väestöryhmien välisiä jakolinjoja. Etelän mendet ovat hallitsevan kansanpuolueen kannattajia. Pohjoisen temnet ovat äänestäneet edellistä hallituspuoluetta, All-People´s Congressia (APC).
Maada Bion hallitus on luvannut parantaa koulutusta ja toimia naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Yli 40 prosenttia aikuisista ei osaa lukea eikä kirjoittaa. Nuorten keskuudessa on sitäkin enemmän lukutaidottomia. Nuorten tyttöjen raskaudet ovat yleisiä. Bai Koroman hallinnon aikana lasta odottavia tyttöjä kiellettiin käymästä koulua. Tietotaidon puute haittaa elinkeinojen ja hyvinvoinnin rakentamista. Sierra Leonen kehityssuunnitelmissa arvellaan, että tarvitaan tuntuvaa teknistä ja digitaalista harppausta köyhyyden voittamiseksi. Ihmisten teknologiavalmiuksien kehittäminen on yksi koulutuksen avainalueista. Sierra Leonen päättäjät sanovat etsivänsä kehityksen mallia Virosta. Vain 9 prosenttia sierraleonelaisista käyttää nykyisin internetiä. Noin 60 prosenttia väestöstä on alle 25-vuotiaita.
Talous ja kaupankäynti
Sierra Leone on yksi maailman köyhimmistä maista. Vuonna 2014 ebolavirustauti surmasi 4000 ihmistä. Tauti pysäytti maan talouden ja sen hillitseminen tuli kalliiksi. Samaan aikaan Sierra Leonen vientituotteiden hinnat laskivat maailmanmarkkinoilla. Vuonna 2015 maan talous supistui 20 prosenttia. Vuonna 2019 puolet sierraleonelaisista yritti tulla toimeen hieman yli eurolla päivässä. Sen jälkeen koronalama on pahentanut tilannetta. Vuonna 2021 kansantalous kasvoi 3 prosenttia osoittaen varovaista elpymistä. Laaja työttömyys erityisesti nuorten aikuisten piirissä sekä viennin liian suuri riippuvuus kaivosteollisuuden tuotteista jarruttavat kasvuvauhtia. Vuonna 2019 maatalous työllisti 54 prosenttia Sierra Leonen työvoimasta. Teollisuuden osuus oli vain 7 prosenttia. Palveluiden osuus oli 39 prosenttia. Sierra Leonen viljelijät tuottavat riisiä, durraa, maniokkia, maapähkinöitä, mangohedelmiä, ananasta, banaaneja, kaakaota, kahvia ja palmuöljyä. Suurin osa viljelijöistä on pientilallisia. Maan pohjoisosissa on karjankasvattajia. Maatalouden tuottavuudessa on parantamisen varaa. Puoli miljoonaa sierraleonelaista saa toimeentulonsa kalastuksesta. Kalastuksen ja kalanjalostuksen laajentaminen on yksi maan kehitystavoitteista. Kolme neljäsosaa sierraleonelaisten kuluttamasta eläinvalkuaisesta on peräisin kalasta. Lähes 80 prosenttia ruokatarvikkeista tuodaan nykyisin ulkomailta. Riisi on Sierra Leonen ruokatalouden perustuote. Sitä syödään useimmilla aterioilla.
Vuonna 2020 Sierra Leonen viennin arvo oli 532 miljoonaa dollaria. Tuonnin arvo oli 1,2 miljardia dollaria. Vientituotteita olivat titaanimalmi 30 % (rutiili), puutavara 20 %, timantit 13 %, kaakao 9 %, alumiinimalmi 9 % (bauksiitti), muut malmit 3 %, kala 2 %. Suurimpia vientimaita olivat Kiina, Belgia, Alankomaat, Romania, Yhdysvallat, Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Japani ja Saksa. Tärkeimmät tuontimaat olivat Kiina, Intia, Turkki, Yhdysvallat, Alankomaat ja Brasilia. Vuonna 2018 matkailutulot olivat 39 miljoonaa dollaria. Viime vuosina Sierra Leonessa on käynyt noin 70 000 ulkomaista turistia vuodessa. Vuonna 2020 ulkomailla asuvat sierraleonelaiset lähettivät kotimaahan 59 miljoonaa dollaria.