Bahama

Sist oppdatert: 31.03.2022

Upea lomasaaristo toipuu hirmumyrskystä ja koronalamasta. Bahaman talous on matkailun varassa. Veroparatiisina tunnetussa maassa yritetään rakentaa hyvää hallintoa. Ilmastonmuutoksen pelätään lisäävän myrskyjä. Roskalautoista on tullut uusi haaste.

Lippu

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki: Nassau
Etniset ryhmät: Afrikkalaistaustaiset 91%, eurooppalaisperäiset 5%, muut 4% (2010)
Kieli: Englanti (virallinen kieli), kreoli
Uskonto: Protestantit 70%, katolilaiset 12%, muut ja uskonnottomat 18% (2010)
Väkiluku: 396 914 (2021)
Valtiomuoto: Parlamentaarinen demokratia, perustuslaillinen monarkia (Iso-Britannian hallitsija on muodollinen valtionpäämies)
Pinta-ala: 13 878 km2
Valuutta: Bahaman dollari
BKT per asukas: 40 379 Ostovoimapariteetti $
Kansallispäivä: 10. heinäkuuta

Maantiede

Bahaman saaristo on Atlantin valtamerellä Floridan itäpuolella, Kuubasta pohjoiseen. Bahamaan kuuluu lähes 700 korallisaarta, joista 30 on asuttuja. Bahaman ilmasto on lämmin. Sadekausi ajoittuu toukokuusta lokakuuhun. Silloin esiintyy rankkasateita ja ukkosmyrskyjä. Syksyisin alueen yli ja ohi kulkee pyörremyrskyjä. Marraskuusta huhtikuuhun Bahamalle tulee Yhdysvalloista kuivia ja viileitä pohjoisia ilmavirtauksia. Bahaman saaret ovat matalia. Saariston korkein kohta, Alvernia, kohoaa vain 63 metriä merenpinnan yläpuolelle. Saarilla on rehevää kasvillisuutta, mutta ohut hedelmällinen maakerros on altis kulumiselle. Neljällä pohjoisella saarella on mäntymetsiä. Bahamalla kasvaa myös kuivan alueen lehtimetsää ja jalopuita. Elonkirjoa täydentävät rantojen mangrovemetsät, kosteikot ja riutat. Saarilla on hienoja lomarantoja, valkoista hiekkaa, palmuja ja upea meri. Bahama on hyvin tunnettu matkailun kohde.

Exuma Cays on Bahaman suosituin luonnonpuisto. Sukeltajat katselevat riutoilla rauskuja, haita, siilikaloja ja kilpikonnia. Major Cayn uivat siat ällistyttävät matkailijoita. Bahaman saariston eteläosassa Inaguan saarella on järvi, suola-allas, mangrovepuita ja kosteikkoja. Siellä pesii tuhansia flamingoja, pelikaaneja ja haikaroita. Abacon saarella kasvaa mäntyä. Abacossa on metsäluonnon suojelualue. Siellä elää harvinaisia Bahaman papukaijoja ja kotoperäisiä bahamanpääskyjä. Vuonna 2008 Bahama sitoutui suojelemaan 20% maa- ja rantavesialastaan. Puolet tästä tavoitteesta on saavutettu.

Yli 80% bahamalaisista asuu kahdella saarella: Grand Bahamalla ja New Providencessa, missä on myös pääkaupunki Nassau. Valtaosa pienistä koralliluodoista kohoaa vain pari metriä merenpinnasta. Jos ilmastonmuutos saa meren pinnan nousemaan, luodot jäävät veden alle. Ilmastonmuutokseen liittyy sään ääri-ilmiöiden lisääntyminen. Bahamalla tämä voi tarkoittaa tuhoisien myrskyjen yleistymistä. Vuonna 2019 hirmumyrsky Dorian aiheutti saaristossa suurta hävitystä. Yli 70 000 ihmistä menetti kotinsa. Meren ja rantojen pilaantuminen on uhka maalle, joka elää rantamatkailusta. Bahaman lähimerillä kelluu isoja roskalauttoja. Merivirrat kuljettavat lauttoja. Aallot ajavat muovijätettä rannoille. Merieläinten vatsasta löydetään muovia. Maailman meriin heitetään joka vuosi kymmenen miljoonaa tonnia muoveja. Vuonna 2050 merissä saattaa olla enemmän muovia kuin kalaa.

Bahama on antanut uuden merkityksen sanalle merisika. Kuvahakuvihje: Bahamas swimming pigs.

Historia

Bahaman varhaisimmat tunnetut asukkaat, tainokansaan kuuluvat lucayanit saapuivat saaristoon 800-luvulla. Kristoffer Kolumbus purjehti Bahamalle vuonna 1492. Espanjalaiset valloittajat kuljettivat tuhansia saarelaisia orjatyöhön Hispaniolaan. Valtaosa heistä kuoli raakaan työhön ja espanjalaisten mukana tulleisiin tauteihin. Bahaman saaret jäivät pitkäksi aikaa asumattomiksi. 1600-luvun puolivälissä saarille asettui englantilaisia siirtolaisia. 1600-luvun lopulla Bahama oli merirosvojen tukikohta, kunnes saarille lähetettiin englantilaisia joukkoja, jotka kukistivat merirosvot. 1700-luvun lopulla Yhdysvaltojen itsenäistyessä Bahamalle muutti sieltä kuninkaalle uskollisia englantilaisia, jotka toivat mukanaan afrikkalaisia orjia. Saarille raivattiin puuvillaviljelmiä. Viljelykset menestyivät muutaman vuoden, mutta sitten maan kuluminen ja hyönteistuhot tekivät työn tuottamattomaksi. Orjuuden lakkauttaminen lopetti puuvillan kasvatuksen kokonaan.

1800-luvun puoliväliin asti Bahama oli köyhä syrjäseutu. Saarilla on yritetty monenlaista maataloutta hedelmien ja vihannesten kasvatuksesta tupakan viljelyyn, mutta maaperä ei ole tuotannolle otollinen. 1860-luvulla Yhdysvaltojen sisällissodan aikaan sekä 1920-luvulla väkijuomien kieltolain aikana saarelaiset saivat tuloja salakuljetuksesta. Bahamalle suuntautuvaa matkailua ryhdyttiin edistämään 1910-luvulla. Turismin ripeä kasvu alkoi 1950-luvulla. Vuonna 1968 Bahamalla kävi jo yli miljoona turistia. Vetonauloja olivat uimarannat ja pelikasinot. Bahama itsenäistyi vuonna 1973, mutta jäi brittiläisen kansanyhteisön jäseneksi.

Bahamalla on useita poliittisia puolueita. Käytännössä maa on koko itsenäisyyden ajan ollut kahden puolueen järjestelmä, missä vaalit voittanut puolue muodostaa hallituksen ja toinen suuri puolue on oppositiossa. Bahaman parlamentissa enemmistöpuolueena on nykyisin keskustavasemmistolainen Progressive Liberal Party (PLP). Vähemmistöpuolueena on keskustaoikeistolainen Free National Movement (FNM), joka tätä ennen on ollut useita kertoja hallituksessa. PLP voitti vuoden 2021 vaalit ja pääministeriksi nousi puolueen johtaja Philip Davis.

Yhteiskunta ja politiikka

Bahamalla on iso taloudellinen pulma: kuinka maa saadaan elpymään koronalamasta ja hirmumyrsky Dorianin 2019 aiheuttamista tuhoista. Myrskyn hävitys tuotti Bahamalle yli kolmen miljardin dollarin tappiot. Se vastaa kolmen vuoden vientituloja. Maailman demokratian kehitystä seuraava Freedom House-järjestö pitää Bahamaa vapaana maana. Vaalijärjestelmä toimii vakaasti ja uskottavasti. Valtionhallinnossa on kuitenkin esiintynyt taloudellisia väärinkäytöksiä. Vuonna 2020 Bahaman valtionvarainministeri erosi sen jälkeen, kun häntä vastaan esitettiin syytöksiä osallisuudesta 20 miljoonan dollarin suuruisiin petoksiin.

Pääministeri Philip Davis lupaa toimia naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Taloudellisen tasa-arvon edistämisessäkin tarvitaan tekoja. Bahamalla naisten ansaitsema palkka on keskimäärin 66% miesten palkasta. Koronalaman aiheuttama työttömyys kohdistui enemmän naisiin kuin miehiin. Vuonna 2017 pitkäaikaistyöttömistä 63% oli naisia ja 37% oli miehiä. Vuonna 2021 valituista kansanedustajista 18% on naisia.

Bahamalla asuu yli 40 000 haitilaista, jotka ovat tulleet maahan etsimään työtä ja toimeentuloa Haitin luonnontuhojen ja poliittisten levottomuuksien jälkeen. Hirmumyrsky Dorianin jälkeen Bahamalla on esiintynyt entistä enemmän vihamielisyyttä haitilaisia maahanmuuttajia kohtaan. Satoja venepakolaisia on palautettu takaisin Haitiin.

Talous ja kaupankäynti

Maailmanpankki luokittelee Bahaman korkean tulotason maaksi. Bahaman tärkein elinkeino on matkailu. Vuonna 2020 Bahamalla vieraili kaksi miljoonaa ulkomaista turistia. Matkailutulot olivat hieman yli miljardi dollaria (USD). Koronalama romahdutti turismin. Ennen pandemiaa (2019) Bahamalla kävi yli 7 miljoonaa turistia, joista viisi miljoonaa oli risteilymatkustajia. Vuonna 2019 matkailutulot olivat 4,4 miljardia dollaria. Rahapalvelut ovat Bahaman toiseksi tärkein elinkeino. Pankkipalvelut työllistävät tuhansia ihmisiä. Niihin liittyvien palkkojen arvo on 300 miljoonaa dollaria vuodessa. Vuonna 2020 Bahaman kansantalous supistui 15%. Bahaman hallitus arvioi, että 30% työikäisistä oli ilman työtä. Kansainvälisen valuuttarahaston mukaan elpyminen lähti liikkeelle hitaasti. Vuoden 2021 talouskasvu oli vain 2%. Sen odotetaan piristyvän lähivuosien aikana.

Vuonna 2020 Bahaman viennin arvo oli 1,1 miljardia dollaria. Tuonnin arvo oli 5,5 miljardia dollaria. Vientituotteita olivat öljy 35% (raakaöljy ja jalosteet), laivat 26%, alumiini 10%, typpiyhdisteet 6%, polystyreeni 5% (kestomuovi) ja hummerit 5%. Suurimpia vientimaita olivat Singapore, Yhdysvallat, Puola, Saksa ja Ecuador. Lähes puolet tuonnista tuli Yhdysvalloista. Pienempiä tuontimaita olivat Saksa, Etelä-Korea ja Kiina.

Bahama on ollut yksi maailman veroparatiiseista. Veroparatiiseilla tarkoitetaan maita, joissa on matala verotus ja tiukka pankkisalaisuus, mutta ei kansainvälisiä sopimuksia tai lainsäädäntöä läpinäkyvästä omistajuudesta. Veroparatiiseihin perustettavat yhtiöt palvelevat kulisseina, joilla häivytetään tieto omistuksesta. Yhtiöitä voidaan käyttää lailliseen tai laittomaan toimintaan. Vielä muutama vuosi sitten Euroopan Unioni katsoi, että Bahama ei ollut yhteistyöhaluinen, koska maa ei allekirjoittanut maailmanlaajuista sopimusta verotietojen vaihdosta. Vuonna 2022 Bahama ei enää ollut EU:n julkaisemalla veroasioissa yhteistyöhaluttomien maiden listalla.

Bahaman Kartta