Botswana

Viimeksi päivitetty: 20.01.2022

Botswanassa on ainutlaatuinen luonto sekä vakaa ja toimiva parlamentaarinen demokratia. Maan talous on riippuvainen timanteista. Elinkeinojen monipuolistaminen on suurimpia haasteita. HIV/Aids-hätätilan helpottamisessa on saavutettu edistystä.

Lippu

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki: Gaborone
Etniset ryhmät: Tswana 79%, kalanga 11%, basarwa 3%, muut 7%
Kieli: Setswana, sekalanga, sekgalagadi, englanti, zesuru/shona, sesarwa, sembukushu, ndebele
Uskonto: Kristityt 79%, perinteinen badimo-uskonto 4%, muut 2%, uskonnottomat 15%
Väkiluku: 2 397 240 (2021)
Valtiomuoto: Tasavalta
Pinta-ala: 581 730 km2
Valuutta: Pula
BKT per asukas: 18 323 Ostovoimapariteetti $
Kansallispäivä: 30. syyskuuta

Maantiede

Botswana sijaitsee Etelä-Afrikan ylängöllä. Suuri osa maasta on hiekkaista tasankoa. Eteläosassa on Kalahariin kuuluva puoliaavikko, joka muuttuu itään ja pohjoiseen mentäessä pensasaroksi, savanniksi ja mopane-puiden metsiksi. Pohjois-Botswanassa on Okavangon kosteikko. Se on laaja sisämaan suistoalue. Angolasta virtaava tulvavesi täyttää kosteikon keväällä. Siellä on ruoko- ja kaislasaaria ja kanavia. Sateiden lakattua suisto kutistuu. Okavangon kosteikosta on löydetty yli tuhat kasvilajia. Botswanan koillisosissa on Makgadikgadin suolaliejukko, kuivunut järvenpohja, jossa on suuria suolapannuja.

Botswanassa on runsas eläimistö. Viidesosa maasta on rauhoitettu kansallispuistoiksi. Niissä voi nähdä norsuja, leijonia, kirahveja, leopardeja ja gepardeja, antilooppeja, puhveleita, virtahepoja ja hyeenakoiria. Botswanan luonto houkuttelee matkailijoita. Kansallispuistoissa vierailijoiden määrää rajoitetaan luonnon suojelemiseksi.

Botswanan ilmasto on puolikuiva. Kuumin aika on lokakuun ja maaliskuun välillä. Iltapäivisin esiintyy helteitä. Vähäiset sateet lankeavat lämpimän jakson aikana. Toukokuusta alkaen yöt ovat viileitä, päivät ovat raikkaita ja aurinkoisia. Etelässä ja lännessä on kuivempaa kuin pohjoisessa ja idässä.

Historia

Kalaharin alueella on näytteitä kivikautisesta ihmisasutuksesta. Ihmisen jälkiin kuuluvat yli 20.000 vuoden ikäiset Tsodilon maalaukset. Tsodilon luolien seinistä, kalliosuojista ja kivistä on löydetty yli neljä tuhatta eri aikoina tehtyä maalausta, joiden aiheina on ihmisiä, eläimiä ja erimuotoisia kuvioita. Tsodilon varhaisasukkaat ovat san-kansan esi-isiä. Botswanassa, Namibiassa ja Angolassa elää nykyisin noin 100 000 sania. Sanit ovat olleet metsästäjiä ja keräilijöitä. Sanit ovat joutuneet väistämään maataloutta ja karjanhoitoa harjoittaneiden bantukansojen tieltä.

Toutswen alueella syntyi 600-luvulla voimakas valtakunta, jonka pääelinkeino oli karjankasvatus. Toutswe kävi myös kauppaa Limpopo-jokea pitkin. Toutswe kukoisti 1000-luvulla ja hajosi 1400-luvulla. Botswanan alueella esiintyi jatkuvasti eri kansanryhmien muuttoliikkeitä ja yhteenottoja. 1800-luvulla tswanat asuttivat nykyisen Botswanan itäosan. Tswanat perustivat vauraita kauppavaltioita. Lähes koko 1800-luvun ajan Botswanassa oli ristiriitoja ja sotia eri väestöryhmien välillä. Vuonna 1885 Botswana liitettiin brittiläiseen siirtomaavaltaan protektoraatiksi.

Botswana itsenäistyi vuonna 1966. Itsenäistyessään Botswana oli yksi Afrikan köyhimmistä valtioista. Vuonna 1967 Orapasta löydettiin timanttiesiintymiä. Orapan avokaivos on yksi maailman suurimmista timanttikaivoksista. Timanttien vienti on vauhdittanut Botswanan talouskasvua 1970-luvulta alkaen. Maailmanpankki luokittelee nyt Botswanan ylemmän keskitulotason maaksi. Botswanan suuriin haasteisiin kuuluu nykyisin se, kuinka maan elinkeinoja voitaisiin monipuolistaa, jotta talous ei olisi pelkästään timanttien varassa.

Yhteiskunta ja politiikka

Botswanan presidentti Mokgweetsi Masisi on maan viides valtionpäämies itsenäistymisen jälkeen. Masisi nousi presidentiksi vuonna 2018 virkansa jättäneen Ian Khaman tilalle. Masisi oli tuolloin Botswanan varapresidentti. Sitä ennen hän oli ollut kansanedustaja ja opetusministeri. Syksyllä 2019 Botswanassa järjestettiin parlamenttivaalit, joissa Masisin puolue, Botswanan demokraattinen puolue BDP sai 53% äänistä. Botswanassa parlamentti valitsee presidentin. BDP on ollut valtapuolue koko itsenäisyyden ajan. Seuraavat vaalit järjestetään 2024.

Botswanassa on vakaa ja toimiva demokratia. Opposition johtajat ovat olleet tyytymättömiä vuoden 2019 vaaleihin, mutta kansainväliset tarkkailijat Afrikan unioni mukaan lukien ovat katsoneet vaalien olleen vapaat ja rehelliset. Vuonna 2020 Botswana arvioitiin Afrikan toiseksi vähiten korruptiosta kärsiväksi maaksi Seychellien jälkeen (Corruption Perceptions Index 2020, Transparency International). Tasa-arvon osalta on vielä suuria haasteita, sillä vain 11% kansanedustajista on naisia.

HIV/AIDS on ollut Botswanassa valtava ongelma. Tartuntatiheys on ollut maailman korkeimpia. Vuonna 2019 Botswanassa eli noin 370 000 HIV-tartunnan saanutta ihmistä. AIDS-kuolleisuus on vähentynyt ja 80% tartunnan saaneista on terveysviranomaisten mukaan ilmaisen lääkehoidon piirissä.

Talous ja kaupankäynti

Botswanan talous on viime vuosikymmenien ajan ollut riippuvainen timanteista. Timanttituloilla hallitus on rahoittanut julkista taloutta, liikenneverkon rakentamista, vesihuollon parantamista ja muita yhteiskunnallisia kehityshankkeita. Vuonna 2020 timanttien osuus viennin arvosta oli 88%. Botswanan muita vientituotteita olivat kulta, naudanliha ja kaapelit. Viennin kokonaisarvo oli hieman yli 5 miljardia dollaria. Tuonnin arvo oli lähes 7 miljardia dollaria. Tärkeimpiä vientimaita olivat Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Belgia, Intia ja Etelä-Afrikka. Suurimpia tuontimaita olivat Etelä-Afrikka, Belgia, Namibia, Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Kanada.

Botswanan talousvaikeudet ovat lisääntyneet parin viime vuoden aikana. Matkailu on vähentynyt koronapandemian takia. Työttömyys on lisääntynyt. Timanttikaupassa kilpailu kiristyy muun muassa keinotekoisten eli synteettisten timanttien tuotannon lisääntyessä. Koronapandemia on katkaissut Botswanan talouskasvun, mutta Maailmanpankki arvelee kasvun elpyvän lähivuosien kuluessa.

Botswanan Kartta