Costa Rica

Viimeksi päivitetty: 05.04.2022

Costa Rica sai uuden presidentin repivän vaalitaistelun jälkeen. Uudella hallinnolla on isoja haasteita talouden alalla. Työttömyys ja taloudellinen eriarvoisuus ovat lisääntyneet. Costa Rica on ollut tienraivaaja ympäristömatkailun kehittämisessä. Matkailu on toipumassa koronalamasta.

Lippu

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki: San Jose
Etniset ryhmät: Monietniset/eurooppalaistaustaiset/mestizo 94%, afrikkalaistaustaiset 3%, alkuperäisväestö 1%, kiinalaistaustaiset 1%, muut 1%
Kieli: Espanja (virallinen kieli), englanti
Uskonto: Katolilaiset 72%, protestantit 17%, muut ja uskonnottomat 11% (2016)
Väkiluku: 5 139 053 (2021)
Valtiomuoto: Tasavalta
Pinta-ala: 51 100 Km2
Valuutta: Costa Rican colón
BKT per asukas: 24 923 Ostovoimapariteetti $
Kansallispäivä: 15. syyskuuta

Maantiede

Costa Rica sijaitsee Keski-Amerikassa, Nicaraguan ja Panaman välissä. Kapealla maalla on kaksi rannikkoa. Idässä rantoja huuhtelee Karibian meri ja lännessä Tyynimeri. Costa Rican keskiosien halki luoteesta kaakkoon kulkee vuorten, kukkuloiden ja ylänköjen sarja. Korkein huippu, Chirripo, kohoaa 3800 metrin korkeudelle merenpinnasta. Costa Ricassa on kolme toimivaa tulivuorta, Poas, Irazu ja Turrialba. Rinteillä ja ylänkömailla kasvaa monilajista lehtimetsää ja kosteita pilvimetsiä. Siellä kasvaa myös kahvi. Aikaisemmin kahvi on ollut Costa Rican tärkein vientituote. Sen merkitys on vähentynyt, kun elinkeinot ovat monipuolistuneet.

Costa Rican rannikoilla on alavaa maata. Karibian rannikon alangoilla on sademetsiä, Tyynen meren rannikolla on kuivempia metsiä ja ruohotasankoja. Molemmilla rannikoilla on hienoja hiekkarantoja. Costa Rica on suosittu matkailumaa. 1980-luvulta alkaen maassa on edistetty alkuperäisen luonnon suojelua ja luontomatkailua. Tortugueron kansallispuistossa Karibian meren rannalla kasvaa sademetsää. Suojelualueella elää puumia, jaguaareja, laiskiaisia ja kapusiiniapinoita. Merikilpikonnat tulevat rannalle munimaan. Ne kaivavat kuopan hiekkaan, munivat ja peittävät kuopan. Sitten ne palaavat takaisin mereen.

Joskus turisti istahtaa merikilpikonnan selkään tai sieppaa syliinsä laiskiaisen poikasen vain napatakseen hilpeän kuvan. Costa Ricassa on syntynyt uusi liike: #stopanimalselfies. Voit nauttia luonnosta häiritsemättä eläimiä.

Historia

Karibian rannikolta Siquirresista on löydetty jäänteitä yli 12 000 vuotta vanhasta ihmisasutuksesta. Noin 3000 vuotta sitten Costa Ricassa on jo elänyt maanviljelijöitä, jotka asuivat pienissä kylissä ja kasvattivat ensin juurikasveja ja sitten maissia. 800-luvulta alkaen yhdyskunnat kasvoivat. Ne järjestyivät suuremmiksi asuinalueiksi. Niistä on säilynyt taidokkaasti tehtyjä saviesineitä sekä jade- ja kultakoruja. Espanjalaisten saapuessa Costa Ricaan alueella asui monia eri alkuperäiskansoja. Näistä suurimpia olivat maan keskiosien huetarit, Nicoyan chorotegat ja Atlantin rannan talamancat ja tariacat. Kristoffer Kolumbus purjehti Costa Ricaan vuonna 1502. Espanjalaisten ensimmäinen pysyvä asutus Costa Ricassa oli vuonna 1524 perustettu Villa de Bruselas. Espanjalaisten hallinnon aikana Costa Rica tuotti kaakaota ja tupakkaa. Espanjalaiset eivät löytäneet suuria määriä kultaa tai hopeaa eikä Costa Ricassa raivattu yhtä valtavia maatiloja kuin muualla Espanjan valloittamissa maissa. Vuonna 1821 Costa Rica itsenäistyi Espanjasta. Aluksi maa oli osa Keski-Amerikan liittoa. 1830-luvun lopulla liitto hajosi ja Costa Rica irtautui itsenäiseksi maaksi. 1800-luvun alussa Costa Ricassa alettiin kasvattaa kahvia.

1840-luvulta alkaen kahvi hallitsi Costa Rican taloutta. Suuret kahvitilalliset johtivat maata. Kahvin vienti tuotti enemmän tuloja kuin aikaisempi maatalous. Maahan rakennettiin teitä, rautateitä ja kouluja. 1870-luvulla banaanista tuli Costa Rican toinen tärkeä vientituote ja banaaniyhtiöt saivat vaikutusvaltaa yhteiskunnan asioissa. 1900-luvulla Costa Rica oli jo kohtalaisen hyvin toimiva demokratia. Hallitukset vaihdettiin vaaleilla. Vuonna 1948 riita vaalituloksista sytytti lyhyen sisällissodan. Sen jälkeen Costa Rica lakkautti armeijansa. 1980-luvun alussa Costa Ricaa ravisteli raju rahakriisi. Talouskasvu pysähtyi. Maa velkaantui. Kaikkialla lähialueilla kasvanut huumekauppa sekä siihen liittyvä lahjonta ja rahanpesu aiheuttivat korruptiota hallinnossa ja rahalaitoksissa. Samaan aikaan costaricalaiset muuttivat maalta kaupunkeihin. 1990-luvulla matkailusta tuli tärkeä elinkeino. Costa Rican korkea koulutustaso ja avautuminen kansainvälisille markkinoille auttoivat muutoinkin monipuolistamaan elinkeinopohjaa niin, että vienti ei enää ollut vain kahvin ja banaanien varassa.

Costaricalainen Franklin Chang-Diaz oli NASA:n astronautti vuodesta 1986 vuoteen 2002. Hän teki seitsemän avaruussukkulan lentoa ja kolme avaruuskävelyä. Hän vietti avaruudessa yhteensä 1600 tuntia.

Yhteiskunta ja politiikka

Vuonna 2022 Costa Rican presidentiksi valittiin Rodrigo Chaves. Mielipidemittausten mukaan costaricalaisia huolestuttavat eniten työttömyys ja taloudellinen tilanne. Päättäjien syyllistyminen valtion varojen väärinkäyttöön on heikentänyt ihmisten luottamusta politiikkaan. Vuoden 2022 vaaleissa alle 60% äänioikeutetuista kävi äänestämässä. Maailman demokratian kehitystä seuraavan Freedom House-järjestön mukaan Costa Rica on vapaa maa. Järjestö huomauttaa kuitenkin, että Costa Rican alkuperäisväestön jäsenet joutuvat yhä syrjinnän kohteiksi. Costa Rican parlamentin jäsenistä 46% on naisia.

Vuonna 2020 hallituksen aloite verotulojen kasvattamisesta aiheutti laajaa vastarintaa ja väkivaltaisia mellakoita. Muutoin Costa Rica on ollut varsin vakaa ja rauhallinen yhteiskunta. Vuoden 2022 vaalitaistelu oli syyttelevä ja repivä. Rodrigo Chaves arvosteli rajusti poliittisia käytäntöjä ja talouden tilannetta. Costa Rica on aikaisempina vuosina rakentanut sosiaaliturvaa ja laadukasta koulutusta. Näiden ylläpitäminen ei ole mahdollista ilman riittäviä verotuloja. Taloudellinen eriarvoisuus on lisääntynyt viime vuosien aikana. Osalla väestöstä on hyvä elintaso, työttömät turhautuvat. Costa Rican matkailun elpyminen koronalamasta kestää vuosia. Tämä hidastaa kansantalouden kasvua. Riitaisten vaalien jälkeen hallituksen pitäisi viritellä sovintoa. Ilman jonkinlaista yhteistyötä pitkään hautuneita pulmia on vaikea ratkaista. Costa Rica katselee nyt, mitä uusi presidentti saa aikaan.

Costa Rica on ollut maailman edelläkävijöitä ympäristömatkailun edistämisessä. Yli neljäsosa maapinta-alasta on valtion tai yksityisiä suojelualueita. Seuraava tärkeä tavoite on meriluonnon suojeleminen. Latinalaisen Amerikan kehityspankki arvelee, että Costa Rican tulisi kiinnittää enemmän huomiota yhdyskunta- ja teollisuusjätteiden käsittelyyn sekä maatalouden aiheuttamaan kuormitukseen, jotta vältettäisiin vesivarojen saastuminen.

Talous ja kaupankäynti

Maailmanpankki luokittelee Costa Rican ylemmän keskitulotason maaksi. Maailmanpankin mielestä Costa Ricalla olisi mahdollisuuksia kohota korkean tulotason maaksi. Costa Rica on panostanut koulutukseen ja monipuolistanut vientiä. Tuotteiden jalostusastetta olisi vielä varaa nostaa samalla parantaen tärkeiden alojen tuottavuutta. Costa Rican suhteellinen vakaus ja hyvä koulutustaso ovat rohkaisseet korkean teknologian yrityksiä sijoittamaan tuotantolaitoksiaan maahan. Costa Rican tulisi edistää naisten osallistumista työelämään. Tämä vaatii asennemuutoksia, mutta myös sosiaalisia ja poliittisia toimia, kuten lasten päivähoidon ja esikoulun kehittämistä. Nykyisin äideille sälytetään vastuu lasten kotihoidosta ja tämä on Costa Ricassa yksi tärkeimmistä syistä, miksi naiset jäävät pois työelämästä.

Vuonna 2020 koronalama kolhaisi pahasti Costa Rican taloutta. Työttömyys kipusi 24 prosenttiin. Köyhyysrajan alapuolelle luisui 124 000 ihmistä. Koronalaman aikana 26% Costa Rican asukkaista eli köyhyydessä. Maailmanpankki ennakoi, että maan talous elpyy lähivuosien aikana. Vuonna 2021 köyhyys väheni 23 prosenttiin. Yksi maan haasteista on edelleen valtion tulopohjan varmistaminen kestävällä tavalla ilman velkaantumista.

Vuonna 2019 Costa Rican viennin arvo oli 13 miljardia dollaria. Tuonnin arvo oli 15 miljardia dollaria. Tärkeimpiä vientituotteita olivat lääketieteelliset laitteet ja tarvikkeet 29% (instrumentit ja apuvälineet), hedelmät 20% (banaani, ananas, meloni, avokado) ja kahvi 2%. Suurimpia vientimaita olivat Yhdysvallat, Alankomaat, Belgia, Guatemala ja Panama. Tärkeimmät tuontimaat olivat Yhdysvallat, Kiina ja Meksiko. Vuonna 2021 Costa Rican matkailutulot olivat 1,5 miljardia dollaria. Maassa kävi 1,3 miljoonaa ulkomaista turistia. Ennen koronapandemiaa, vuonna 2019, Costa Rican matkailutulot olivat lähes 4 miljardia dollaria ja maassa vieraili yli kolme miljoonaa ulkomaista turistia.

Costa Rican Kartta