Italia

Viimeksi päivitetty: 22.11.2022

Kaksi tuhatta vuotta sitten Rooma hallitsi koko Välimeren ympäristöä. Italian kaupunkivaltiot ovat olleet tieteen, taiteen, teollisuuden ja kaupan mahteja. Italia on ollut Euroopan pankkikeskus. Nykyisin se on Euroopan suosituimpia matkailumaita. Huippuvuosina Italiassa käy sata miljoonaa turistia. Maan uusi hallitus on herättänyt huolta äärioikeistolaisten yhteyksien vuoksi. Italia on saanut Euroopan unionilta 200 miljardia euroa elvytysrahoitusta. Paluu Mussolinin ajatustapoihin ei paranna Italian tulevaisuutta.

Lippu

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki: Rooma
Etniset ryhmät: Italialaiset
Kieli: Italia (virallinen kieli), vähemmistöinä saksankielisiä, ranskankielisiä ja sloveeninkielisiä
Uskonto: Kristityt 80 % (enemmistö katolilaisia), muslimit 5 %, muut ja uskonnottomat 15% (2020)
Väkiluku: 60 262 779 (2022)
Valtiomuoto: Tasavalta
Pinta-ala: 301 338 km2
Valuutta: Euro
BKT per asukas: 51 865 Ostovoimapariteetti $
Kansallispäivä: 2. kesäkuuta

Maantiede

Italia on Etelä-Euroopassa Välimeren rannalla. Maan pääosa on saappaan muotoisella Apenniinien niemimaalla. Italiaan kuuluu myös kaksi Välimeren suurinta saarta, Sisilia ja Sardinia, ja useita muitakin saaria. Italian pohjoisosissa kohoavat Alppien jylhät rinteet. Alppien toisella puolella ovat Ranska, Sveitsi ja Itävalta. Koillisessa Triesten itäpuolella on Slovenia. Italian isoimmat vuoret ovat Alpeilla. Korkeimmat huiput kohoavat yli 4000 metriä merenpinnan yläpuolelle. Maiden väliset rajat mutkittelevat pitkin rinteitä ja solia.

Apenniinien vuorijono kulkee Italian niemimaan läpi kuin suuri selkäranka. Vuoristo on metsäistä. Pohjoisessa kasvaa mäntyä, tammea, kastanjoita ja pyökkejä, alarinteillä oliivipuita. Etelämpänä on laakeripuita, orjanlaakeria, myrttejä ja oleanteria. Apenniinien itärinteet laskeutuvat Adrianmereen. Vuorten länsipuolella on tasankoa ja loivia kukkuloita. Siellä ovat myös monet Italian vanhoista tärkeistä kaupungeista: Rooma, Genova, Firenze, Napoli, Pisa ja Siena.

Venetsian kuuluisa kaupunki on Italian koillisosassa Adrianmeren rannikolla. Venetsian vanhat osat on rakennettu yli sadalle saarelle. Kaupunkia halkovat kanavat, Venetsiassa on yli kolmesataa siltaa. Venetsiaa käy vuosittain katsomassa 20 miljoonaa matkailijaa, joista osa saapuu suurilla risteilyaluksilla. Venetsia on rakennettu lietemaalle. Nyt kaupunki vajoaa hitaasti mereen. Vesi tulvii kaduille monta kertaa vuodessa. Turistit kahlaavat ottamaan kuvia.

Lampedusa on Italian eteläisin saari. Se sijaitsee 300 kilometrin päässä Libyan rannikosta. Saarelle tulee joka vuosi tuhansia syyrialaisia ja afrikkalaisia venepakolaisia. Muuttajien ja pakolaisten matka on vaarallinen. Libyassa tulijoita pidetään vankeina. Heitä käytetään hyväksi ja he joutuvat väkivallan kohteiksi. He lähtevät merelle pienissä ja huonokuntoisissa aluksissa. Sadat Italiaan yrittäneet ihmiset ovat hukkuneet haaksirikoissa. Vuonna 2021 Lampedusaan tuli yli 30 000 muuttajaa ja pakolaista Libyasta ja Tunisiasta.

Historia

Italiassa on asunut ihmisiä kymmenien tuhansien vuosien ajan. Riparo Mochin kalliosuojasta Pohjois-Italiasta on löydetty 40 000 vuotta vanhoja ihmisjäänteitä. Ventimiglian luolista on kaivettu esiin yli 20 000 vuotta vanhoja ihmisten luurankoja ja pieniä vuolukivisiä naisveistoksia. Italian Alpeilta on löydetty viisi tuhatta vuotta vanha jäätynyt ja muumioitunut ihmisruumis, jota nimitetään Ötziksi. Ötzillä oli nahkavaatteet ja heinistä kudottu viitta. Hänen kengissään oli karhunnahkapohjat. Hänellä oli kuparikirves, jousi ja kivikärkisiä nuolia. Hän oli syönyt lihaa, viljaa, juureksia ja hedelmiä. Häntä oli ammuttu nuolella selkään. Ötzi löydettiin vuonna 1991, kun vuoren jäätikkö alkoi sulaa.

Italian alueella on vuosituhansien aikana elänyt monia kansoja. Valcamonican kallioissa on yli sata tuhatta kivipiirrosta. Niistä vanhimmat ovat 8000 vuoden ikäisiä ja tuoreimmat tehtiin rautakaudella 2000 vuotta sitten. 3000 vuotta sitten Keski- ja Pohjois-Italiaan syntyi etruskien kaupunkivaltioita. Foinikialaiset perustivat siirtokuntia Sisilian ja Sardinian rannoille. Kreikkalaiset rakensivat kaupunkeja sekä Sisiliaan että Italian niemimaan etelärannikolle. Rooma perustettiin 2800 vuotta sitten. Rooma valloitti koko Italian. Kaksi tuhatta vuotta sitten Rooman valtakunta hallitsi Välimeren ympäristöä Egyptistä Turkkiin, Kreikkaan, Espanjaan ja Tunisiaan, pohjoisessa Ranskaan ja Englantiin asti. Rooman valtakunta hajosi 300-luvun lopussa. Vandaalit ja gootit valloittivat Italian 400-luvulla.

1000-luvulla Italian kauppavaltiot vaurastuivat. Amalfista, Pisasta, Genovasta ja Venetsiasta tuli merikaupan mahteja. Niiden kautta silkki, mausteet ja arvokkaat väriaineet tulivat idästä Euroopan markkinoille. Keskiajalla Italian pohjoisosien kaupunkivaltiot olivat Euroopan rikkaimpia. Firenze toi Espanjasta ja Pohjois-Euroopasta villaa, värjäsi kankaita ja valmisti laadustaan tunnettuja vaatteita. Italia oli yksi Euroopan pankkitoiminnan keskuksista. 1400-luvun lopusta 1500-luvun puoliväliin asti Italiaa hävittivät jatkuvat sodat. Sotiin osallistuivat kaikki suuret Länsi-Euroopan maat: Ranska, Espanja, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta, Englanti, Skotlanti, Venetsia, Kirkkovaltio ja useimmat Italian kaupunkivaltiot. 1800-luvun puolivälissä Sardinian kuningaskunta laajeni, kunnes siihen kuuluivat melkein kaikki Italian osat. Vuonna 1861 Sardinian kuningas Viktor Emanuel toinen julistettiin koko Italian kuninkaaksi. 1880-luvulta 1920-luvulle yli neljä miljoonaa italialaista lähti Yhdysvaltioihin ja lähes kaksi miljoonaa muutti Argentiinaan. 1900-luvun alusta lähtien yli puolet muuttajista oli köyhiä eteläitalialaisia.

Vuonna 1922 Benito Mussolinin johtama fasistipuolue nousi valtaan. Vuonna 1936 Italia valtasi Etiopian, ja vuonna 1939 Albanian. Toisessa maailmansodassa Italia oli natsi-Saksan liittolainen. Sodan lopulla vuonna 1945 vastarintaliike surmasi Mussolinin. Sodan jälkeen Italiasta tuli tasavalta. Vuonna 1957 Italia oli mukana perustamassa Euroopan yhteisöä. Italian poliittiset olot ovat olleet epävakaat. 1950-luvulta 2000-luvulle hallitus vaihtui keskimäärin kerran vuodessa. Julkisessa hallinnossa esiintyi väärinkäytöksiä ja järjestäytynyt rikollisuus rehotti. 1960-luvulta lähtien Italia teollistui. Talouskasvu on silti usein jäänyt heikoksi ja maa on velkaantunut. Työttömyys, alhaiset palkat ja valtion tehottomuus ovat aiheuttaneet tyytymättömyyttä, joka on avannut tilaa populistisille liikkeille ja ääriryhmille. Taloushuolien lisäksi myös suhtautuminen maahanmuuttajiin on ollut suuri kiistojen aihe Italian politiikassa.

Italian maalaustaide, kuvanveistäjät, rakentajat, säveltäjät ja muusikot ovat jättäneet lähtemättömät jäljet eurooppalaiseen kulttuuriin. Italialaiset kirjailijat ja runoilijat ovat saaneet kuusi Nobelin kirjallisuuspalkintoa. Italia on ollut tieteiden edelläkävijöiden kotimaa da Vincistä, Fibonaccista, Giordano Brunosta, Galileo Galileista ja Alessandro Voltasta lähtien. 1900-luvulta alkaen italialaiset tutkijat ovat saaneet kuusi lääketieteen Nobelia ja yhteensä seitsemän Nobelin kemian tai fysiikan palkintoa.

Yhteiskunta ja politiikka

Vuonna 2022 Giorgia Meloni nousi Italian pääministeriksi. Meloni on ensimmäinen nainen tässä tehtävässä. Hän on myös ensimmäinen äärioikeistolaiseksi arvioitu Italian johtaja 1940-luvun jälkeen. Viidentoista vuoden ikäisenä Meloni liittyi uusfasistisen Italian sosiaalisen liikkeen nuorisojärjestöön. Hän on ylistänyt Mussolinia hyväksi johtajaksi, joka ajoi Italian etuja. Kun Meloni valittiin parlamenttiin vuonna 2006 hän pyrki parantamaan julkista kuvaansa arvostelemalla Mussolinia itsevaltaisuudesta, juutalaisten vastaisten rotulakien laatimisesta sekä liittymisestä toiseen maailmansotaan Hitlerin rinnalle. Vuonna 2008 silloinen pääministeri Silvio Berlusconi nimitti Melonin hallitukseensa nuorisoministeriksi. Vuonna 2012 Meloni oli mukana perustamassa Italian veljet-nimistä oikeistopuoluetta. Vuonna 2014 hänet valittiin puolueen johtajaksi.

Vuoden 2022 vaaleissa Italian veljet sai 26 prosenttia äänistä ja 119 paikkaa 400-jäsenisessä edustajainhuoneessa. Silvio Berlusconin Forza Italia sai kahdeksan prosenttia äänistä ja 45 paikkaa. Matteo Salvinin johtama Lega-puolue sai yhdeksän prosenttia äänistä ja 66 paikkaa. Giorgia Meloni oli vaalien kiistaton voittaja. Neljä vuotta aikaisemmin Italian veljet sai vain neljä prosenttia äänistä. Melonin hallituksessa on nyt ministereitä Italian veljet-puolueesta, Legasta ja Forza Italiasta. Lisäksi hallituksen takana on seitsemän pienempää puoluetta, joilla on edustajia parlamentissa. Monet asiantuntijat arvelevat, että Melonin vaalimenestys osoittaa italialaisten olleen pettyneitä politiikkaan. Ihmiset haluavat muutosta. Aikaisemmin suosion harjalla ratsastaneet liikkeet kokivat kirvelevän tappion.

Melonin suhteet äärioikeistoon ovat herättäneet huolta. Italian veljien kannattajakunnassa on ihmisiä, jotka ihailevat ja ylistävät avoimesti Benito Mussolinia. Melonin vaalitilaisuuksissa on nähty fasistien jäykkäkätisiä tervehdyksiä. Italian veljet ja Lega haluavat estää maahanmuuttajien pääsyn Italiaan. Meloni ja Salvini ovat olleet tiukkoja EU:n arvostelijoita. Italialaiset toivovat, että uusi hallitus kohentaisi nopeasti maan taloudellista tilaa. Italia on saanut EU:lta elvytysrahoitusta yli 200 miljardia euroa edullisten luottojen ja avustusten muodossa. Melonin hallitus tarvitsee Euroopan tukea vahvistaakseen taloutta ja parantaakseen työllisyyttä. Italiassa naisten työttömyys on Euroopan suurimpia. Eurooppakin kaipaisi nyt Italiaan taloudellista tasapainoa ja kestävää kehitystä. Italia on Saksan ja Ranskan jälkeen EU:n kolmanneksi isoin talous. Italialla on vahva monialainen teollisuus ja paljon muitakin vahvuuksia, joiden avulla maa voisi avata uusia kehitysteitä. Paluu Mussolinin ajatustapoihin ei paranna tilannetta.

Talous ja kaupankäynti

Maailmanpankin luokituksessa Italia on korkean tulotason maa. Lähes koko 2000-luvun ajan Italian talouskasvu on ollut hidasta ja joinakin vuosina talous on taantunut. Vuonna 2020 koronalama supisti Italian taloutta 9 prosenttia. Elpyminen alkoi vuonna 2021. Silloin talous kasvoi 6 prosenttia, mutta työttömyys oli vielä 10 prosenttia. Vuonna 2019 neljä prosenttia Italian työvoimasta sai toimeentulon maataloudesta, 26 prosenttia toimi teollisuuden tehtävissä ja 70 prosenttia työskenteli palvelualoilla.

Italia on maailman suosituimpia matkailumaita. Vuonna 2019 Italiassa kävi yli 95 miljoonaa ulkomaalaista turistia. Matkailu tuotti lähes 50 miljardia euroa ja työllisti 13 prosenttia Italian työvoimasta. Vuonna 2020 matkailu väheni tuntuvasti koronarajoitusten vuoksi. Italiassa vieraili tuolloin vain 38 miljoonaa ulkomaalaista turistia ja matkailu tuotti 20 miljardia euroa.

Italialla on iso ulkomaanvelka. Alhainen korkotaso on auttanut hillitsemään velanhoitokuluja. Korkotason kohotessa Italian talous voi ajautua vakaviin vaikeuksiin. Taloudessa on suuria alueellisia eroja. Teollistunut Pohjois-Italia on vauraampi kuin maan eteläosat. Vuonna 2020 viidesosa Etelä-Italian asukkaista eli köyhyydessä.

Vuonna 2020 Italian viennin arvo oli 480 miljardia euroa. Tuonnin arvo oli 425 miljardia euroa. Vientituotteita olivat koneet ja laitteet, ajoneuvot, vaatteet ja tekstiilit, lääkkeet, muovituotteet, kulta, viini, öljy, paperi, rauta, alumiini ja muut metallit sekä juusto, pasta, hedelmät ja muut elintarvikkeet. Suurimmat vientimaat olivat Saksa, Ranska, Yhdysvallat, Sveitsi ja Iso-Britannia. Tärkeimpiä tuontimaita olivat Saksa, Ranska, Kiina, Alankomaat ja Espanja.

Italian Kartta