Lippu

Keskeiset luvut ja tiedo

Pääkaupunki: Havanna
Etniset ryhmät: Eurooppalais-/espanjalaistaustaiset 64%, monietniset/mulato 27%, afrikkalaistaustaiset 9%
Kieli: Espanja (virallinen kieli)
Uskonto: Katolilaiset 50%, protestanttikristityt 5%, perinteiset kansanuskonnot 17% (yoruba, santeria), muut ja uskonnottomat 28% (2023)
Väkiluku: 11 174 587 (2024)
Valtiomuoto: Kommunistinen yksipuoluevaltio
Pinta-ala: 110 860 km2
Valuutta: Kuuban peso
Kansallispäivä: 10. lokakuuta (itsenäisyyspäivä), 1. tammikuuta (vallankumouksen päivä)

Maantiede

Kuuba on Karibian meren saarivaltio. Pitkän, kapean pääsaaren ympärillä on pieniä saaria ja riuttoja. Kuubassa on lämmin ja kostea ilmasto. Runsain sadekausi ajoittuu toukokuun ja marraskuun välille. Syksyisin saaren yli tai ohi kulkee pyörremyrskyjä. Kuuba on enimmäkseen tasaista, alavaa maata. Saaren läntisimmässä osassa on Rosarion kukkula-alue ja keskiosassa on Escambrayn vuoristo, missä huiput kohoavat noin kilometrin korkeudelle merenpinnasta. Kuuban eteläisintä rannikkoa reunustaa Sierra Madren vuorijono. Siellä on Kuuban korkein vuori Pico Turquino (1974 m).

Kuuban rannikoilla on pitkiä valkoisia hiekkarantoja, lahdelmia, saarekkeita ja kallioita. Saaren länsiniemessä on metsää ja pieniä järviä. Rannan edustalla on koralliriuttoja. Meressä on delfiinejä, kilpikonnia ja hummereita. Kuuban metsissä elää kimalaiskolibri, maailman pienin lintu. Matanzasin alueella on laaja Zapatan kosteikko. Siellä on krokotiileja, manaatteja, suohaukkoja ja flamingoja. Tuhannet Pohjois-Amerikan linnut talvehtivat Zapatan kosteikolla. Kuuban eteläosan vuorten ylärinteillä kasvaa mäntyä, alempana on kosteita monilajisia lehtimetsiä. Etelärannikolla on myös karu kuiva rantakaistale, missä kasvaa pylväskaktuksia ja palmuja.

Pitkäaikainen käyttö on köyhdyttänyt Kuuban maatalousmaita ja alentanut tuottavuutta. Kuubalaiset ympäristöasiantuntijat ovat olleet huolestuneita vesivarojen riittävyydestä. Havannan vanha osa on UNESCO:n maailmanperintökohde. Se on osittain korjattu, osittain ränsistynyt, kanta-asukkaiden ja matkailijoiden kaupunki. Matkailijoita houkuttelevat kauniit vanhat rakennukset, Kuuban värikäs karibialainen kulttuuri, ainutlaatuinen ilmapiiri, upeat vanhat autot. Sikarit ja sokeri ovat yhä maan tunnetuimpia tuotteita.

Historia

Kuubassa on elänyt ihmisiä jo 6000 vuotta sitten. Maasta on löydetty asutusten jäänteitä, luita, veitsiä, jauhinkiviä sekä muiden työkalujen kappaleita. Saaren ensimmäiset asukkaat olivat metsästäjiä ja kalastajia. Maanviljelys alkoi yli 2000 vuotta sitten. Viljelyä harjoittavia väestöryhmiä tuli nykyisen Floridan suunnalta ja Mississipin laaksosta. 600-luvulta alkaen Antilleilta saapui tainoja. He toivat Kuubaan maissin, maniokin ja tupakan. Kristoffer Kolumbus purjehti Kuubaan vuonna 1492. Silloin tainot olivat Kuuban suurin väestöryhmä. Muita kansoja olivat siboneyt ja guanahatabeyt. Vuonna 1511 espanjalaiset valloittajat perustivat Kuubaan ensimmäisen pysyvän asutuksensa.

Espanjan valta tuotti tuhoa Kuuban kantakansoille. Piispa Bartolome de las Casas on kuvannut kirjoituksissaan valloittajien tekemiä joukkomurhia. Espanjalaisten mukana tulleet sairaudet, kuten isorokko ja tuhkarokko, surmasivat tuhansia ihmisiä. Espanjalaiset perustivat Kuubaan sokeriruoko- ja tupakkaviljelmiä. Afrikasta tuotiin orjia työvoimaksi. 1700-luvun puolivälin ja vuoden 1860 välillä Kuuban väkiluku kasvoi 150 000 asukkaasta yli miljoonaan asukkaaseen. 1800-luvun puolivälissä kolmasosa saarella asuvista ihmisistä oli orjia. Tuohon aikaan sokeriteollisuus kehittyi, myllyjä alkoivat pyörittää höyrykoneet. Vuonna 1860 Kuuba tuotti lähes kolmasosan maailman sokerista. Orjuus lakkautettiin vuonna 1886. Kuuba itsenäistyi Espanjasta useiden kapinoiden jälkeen vuonna 1898. Itsenäistymistä vauhditti lyhyt Yhdysvaltojen ja Espanjan välinen sota, jonka Espanja hävisi. Kuuban julistautuessa itsenäiseksi saari oli Yhdysvaltojen joukkojen miehittämä.

Yhdysvallat jatkoi Kuuban miehitystä itsenäisyysjulistuksen jälkeenkin. Guantanamon lahdella on edelleen Yhdysvaltojen tukikohta. 1900-luvun alkupuoliskolla Kuubassa oli omat hallituksensa, mutta Yhdysvalloilla oli suuri vaikutus maan politiikassa. Pohjoisamerikkalaiset ja muut ulkomaiset yhtiöt omistivat 75% viljelymaasta, valtaosan peruspalveluista ja 40% sokerin tuotannosta. Kuuban hallituksia leimasi korruptio. Rotusorto alisti afrikkalaistaustaisia kuubalaisia. Vuonna 1959 Fidel Castron johtama kapina kaatoi diktaattori Fulgencio Batistan. Castron vallankumoukselliset perustivat Kuubaan keskusjohtoisen kommunistisen yksipuoluevaltion. Castro toimi valtionjohtajana 49 vuotta. Kun hän luopui vallasta vuonna 2008, kansalliskokous nimitti presidentiksi hänen veljensä Raul Castron. Raul Castron jätettyä virkansa vuonna 2018 presidentiksi tuli Miguel Diaz-Canel.

Ekologinen jalanjälki

9 1

1,1

maapalloa maassa Kuuba

Jos kaikilla maapallolla olevilla ihmisillä olisi sama kulutus kuin maan Kuuba keskimääräisellä asukkaalla, tarvittaisiin 1,1 maapalloa.

Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa

Yhteiskunta ja politiikka

Kuuba on yksipuoluevaltio. Kommunistipuolue hallitsee maata itsevaltaisesti. Hallituksen vastustajat vangitaan. Ihmisoikeusjärjestöt arvioivat, että Kuubassa on yli tuhat poliittista vankia. Vuonna 2021 Kuubassa oli suuria mielenosoituksia. Talouden tila oli surkea. Ruokapula kohotti hintoja ja horjutti perustoimeentuloa. Lääkkeistä oli puutetta. Koronapandemia nitisti matkailutulot. Venezuela ei enää pystynyt tukemaan Kuuban taloutta halvoilla, tai ilmaisilla, polttoaineen toimituksilla. Sähkökatkot pimensivät Kuuban ja haittasivat kaikkea tuotantoa. Kuubalaiset olivat epätoivoisia. Laajentunut matkapuhelinverkko ja sosiaalisen median keinot auttoivat käynnistämään mielenosoitukset.

Presidentti Miguel Diaz-Canel syytti talousongelmista Yhdysvaltojen pakotteita. Katutapahtumat lopetettiin väkivaltaisesti. Hallitus kokosi omat kannattajansa vastamielenosoituksiin. Säädettiin laki, jonka mukaan ”väärien uutisten levittäminen” ja ”maan maineen tahraaminen” ovat rikoksia. Satoja ihmisiä pidätettiin. Monet heistä ovat nyt olleet vankilassa yli kolme vuotta. Kuuba on tiukasti valvottu yhteiskunta ja hallitus on aina tukahduttanut nopeasti vastustajiensa mielenilmaukset. Yksityinen liiketoiminta oli kielletty monen vuoden ajan. Nykyisin yritystoiminta on mahdollista, mutta valtiolla on edelleen vahva ote tuotannosta ja taloudesta. Nuoret kuubalaiset ovat kyllästyneet siihen, että vapautta ei ole. Kuuba on jämähtänyt kiinni menneisyyteen. Talousvaikeudet pahenevat jatkuvasti. Kuuba ei tuota tarpeeksi ruokaa. Valuuttapula haittaa elintarvikkeiden tuontia. Tulevaisuus näyttää ankealta. Vuonna 2024 ruokapula ja maanlaajuiset sähkökatkot synnyttivät uusia mielenosoituksia.

Nuoret muusikot Yotuel, Gente de Zona, Decemer Bueno, Maykel Osorbo ja El Funky antoivat sanat ja sävelet sukupolven kapinalle. Hiljaisuus loppui, he lauloivat. Varaderon rantamainos kehuu paratiisia, mutta moni haluaa vain elää, ja lähteä tällaisesta maasta. Taaksepäin tähyilevän valtaan linnoittautuneen vanhan vallankumouspolven ja Kuuban elämänhaluisten nuorten ajatusten välillä on syvä kuilu. Vuonna 2022 Maykel Osorbo sai yhdeksän vuoden vankeustuomion laulustaan Patria y Vida. Hakuvihje: Yotuel, Patria y Vida.

Inhimillisen kehityksen indeksi

15

73 / 169

Inhimillisen kehityksen indeksi maassa Kuuba

Kuuba on inhimillisen kehityksen indeksissä sijalla 73 kaikista maista 169.

Katso HDI-tilastot kaikista maista

Talous ja kaupankäynti

Maailmanpankki luokittelee Kuuban ylemmän keskitulotason maaksi. Kansainvälisten talouslehtien mukaan Kuuban bruttokansantuote oli vuonna 2024 noin kaksi tuhatta euroa asukasta kohden. Bruttokansantuote on kansantalouden vuoden kuluessa tuottamien lopputuotteiden yhteisarvo. Vuonna 2020 Kuuban talous supistui yli kymmenen prosenttia. Sen jälkeen vuosikasvu on ollut hidasta. Joinakin vuosina talous on edelleen taantunut.

Kuuban kansantaloutta on vaikea verrata muihin Latinalaisen Amerikan maihin. Tuotanto on valtion hallinnassa. Rahatalous on keinotekoinen. Kulutustarvikkeita säännöstellään. Valtio päättää hinnat. Ihmiset elävät 30-40 euron kuukausipalkalla. Liian niukka toimeentulo ajaa kuubalaisia pois kotisaarelta. Viimeksi kuluneiden kolmen vuoden aikana yli miljoona kuubalaista on muuttanut ulkomaille. Ulkomailla asuvat kuubalaiset lähettävät vuosittain kotimaahan yhteensä noin 2 miljardia euroa.

Vuonna 2022 Kuuban tavaraviennin kokonaisarvo oli 950 miljoonaa euroa. Tuonnin arvo oli kolme miljardia euroa. Sikarien myynti toi neljäsosan vientituloista. Muita vientituotteita olivat nikkeli, sinkki, rommi, sokeri, ravut, puuhiili, romumetallit, hunaja ja lääkkeet. Tärkeimpiä vientimaita olivat Kiina, Espanja, Saksa, Portugali ja Sveitsi. Suurimpia tuontimaita olivat Espanja, Kiina, Yhdysvallat, Brasilia ja Alankomaat.

Kuuban hienot hiekkarannat houkuttelevat aurinkomatkailijoita Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta. Kanadalaiset ovat suurin turistiryhmä. Parhaina matkailuvuosina Kuubassa on käynyt yli kolme miljoonaa ulkomaalaista turistia ja matkailu on tuottanut 3 miljardia euroa, kolme kertaa enemmän kuin tavaravienti. Vuonna 2024 Kuubassa kävi kaksi miljoonaa ulkomaalaista matkailijaa. Turismin tulot olivat alle 2 miljardia euroa. Matkailupalveluita haittaavat maanlaajuiset sähkökatkot, ruoka- ja tarvikepula sekä puute osaavasta työvoimasta. Matkailu on ollut Kuuban tärkein ulkomaanvaluuttaa tuova elinkeino. Valtio on sijoittanut miljardeja euroja rantakohteiden rakentamiseen. Turismitulojen väheneminen horjuttaa Kuuban muutenkin huonokuntoista taloutta.

Tilastot

Maan Kuuba tilastot valituista aiheista. Kaikki väestöä, köyhyyttä, terveyttä, koulutusta, tasa-arvoa ja työelämää koskevat luvut ovat peräisin YK:n eri järjestöiltä. BKT ja CO2-päästöt ovat Maailmanpankilta. Lisää tietoa löydät maan tilastotietojen sivulla, mukaan lukien YK:n kestävän kehityksen tavoitteet (viimeksi raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Ilmasto

Ekologinen jalanjälki

9 1

1,1

maapalloa maassa Kuuba

Jos kaikilla maapallolla olevilla ihmisillä olisi sama kulutus kuin maan Kuuba keskimääräisellä asukkaalla, tarvittaisiin 1,1 maapalloa.

Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa

CO2-päästöt

CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden

10 10 2

2,15

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Kuuba

Tarkastele tilastoja CO2-päästöistä henkilöä kohden kaikissa maissa

Koulutus

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin?

Tarkastele tilastoja odotettavissa olevien kouluvuosien määristä

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

10 10 10 10 10 10 10 10 10 10

10,0

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Kuuba

Tarkastele tilastoja lukutaidosta kaikissa maissa

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla.

Tarkastele tilastoja kaikkien maiden BKT:sta

Inhimillisen kehityksen indeksi

15

73 / 169

Inhimillisen kehityksen indeksi maassa Kuuba

Kuuba on inhimillisen kehityksen indeksissä sijalla 73 kaikista maista 169.

Katso HDI-tilastot kaikista maista

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

Tarkastele tilastoja aliravitsemuksesta kaikissa maissa

Terveys

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen

Tarkastele tilastoja puhtaasta juomavedestä kaikissa maissa

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

10 10 10 10 10 10 10 10 10 9

9,9

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Kuuba

Rokote tuhkarokkoa vastaan ​​kaikissa maissa

Väestö

Väkiluku

11 194 449

Ihmistä maassa Kuuba

Tarkastele tilastoja kaikkien maiden väestömääristä

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden

10 5

1,5

lasta per nainen maassa Kuuba

Tarkastele tilastoja hedelmällisyydestä kaikissa maissa

Lapsikuolleisuus

Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden.

1 2 3 4 5

5

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Kuuba

Tarkastele tilastoja lapsikuolleisuudesta kaikissa maissa

Kuuban Kartta