Portugali

Viimeksi päivitetty: 02.09.2023

Portugali on suosittu matkailumaa. Turisteja houkuttelevat upeat lomarannat ja kauniit, vilkkaat kaupungit. Kuivuus ja helteet ovat ruokkineet tuhoisia metsäpaloja. Portugali on ollut iso merivalta ja siirtomaiden omistaja. 1970-luvulla neilikkavallankumous vapautti siirtomaat ja avasi tien Portugalin nykyiselle monipuoluedemokratialle. Lissabonin nöyristä sardiineista on tullut mitä värikkäimpiä taideteoksia.

Lippu

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki: Lissabon
Etniset ryhmät: Portugalilaiset 95%, muut 5%
Kieli: Portugali ja mirandeesi (viralliset kielet), mirandeesi on pohjoisportugalilainen paikalliskieli
Uskonto: Katolilaiset 80%, muut kristityt 5%, muut ja uskonnottomat 15% (2021)
Väkiluku: 10 247 605 (2022)
Valtiomuoto: Tasavalta
Pinta-ala: 91 470 km2
Valuutta: Euro
BKT per asukas: 41 452 Ostovoimapariteetti $
Kansallispäivä: 10. kesäkuuta

Maantiede

Portugali on Etelä-Euroopassa Atlantin valtameren rannalla, Espanjan länsipuolella. Portugali on manner-Euroopan läntisin maa. Portugaliin kuuluvat Azorien saaret Atlantilla yli tuhat kilometriä Euroopan rannikosta länteen, sekä Madeira Marokon edustalla Kanariansaarten pohjoispuolella. Portugalin Atlantin rannikolla ja maan eteläosissa on alavaa maata, tasankoja, kalkki- ja hiekkakivikukkuloita ja syviä jokilaaksoja. Pohjois-Portugalissa on vuoristoa. Korkein huippu on Serra da Estrela -vuoriketjun Torre (1993 m). Azoreilla on vielä korkeampi vuori, Pico (2351 m). Portugalin halki virtaa paljon jokia. Isoja järviä ei ole. Hieman yli kolmasosa Portugalin maa-alasta on metsiä. Luonnonmetsien lisäksi Portugalissa on suuria istutusmetsiä, joiden yleisin puulaji on kuumepuu eli eukalyptus. Ankarat kuivuudet ovat altistaneet metsät tuhoisille tulipaloille. Vuonna 2023 kuivuus, ennätyshelle ja kova tuuli saivat metsäpalot valloilleen Etelä-Portugalissa lähellä Algarvea.

Portugalin ilmastoa luonnehtivat lämpimät kesät ja leudot talvet. Maan eteläosa on lämpimämpi ja kuivempi kuin pohjoinen. Etelä-Portugalissa vuotuiset sademäärät ovat pienempiä kuin useimmilla Suomen paikkakunnilla. Pohjois-Portugalin vuorilla voi sataa viisi tai kuusi kertaa enemmän kuin etelän rannoilla. Serra da Estrelan vuorille perustetun kansallispuiston alemmilla rinteillä kasvaa tammea, rautatammea, mäntyä ja kastanjaa. Ylempänä metsä harvenee katajikoksi. Niittyjä värittävät kellot, lehtirikot ja kistukset. Eläimistöön kuuluvat sudet, ketut, villisiat ja genetit, sivettikissat. Etelä-Portugalin rannikolla Alentejanon ja Costa Vicentinan suojelualueella on suistoja, kosteikkoja, pitkiä hiekkarantoja ja jylhiä harmaita rantakallioita. Siellä on runsas linnusto, kahlaajia, merimetsoja, kalasääskiä, suohaukkoja ja käärmekotkia. Kattohaikarat ovat rakentaneet pesänsä rantakallioille. Alueella tavataan myös saukkoja ja ilveksiä.

Maailman ilmaston lämpeneminen voi lisätä Portugalin helteitä ja aiheuttaa vakavaa kuivuutta. Myrskykausien rankkasateet ovat nostattaneet äkkitulvia jokien varsilla. Vuoden 2022 lopulla Lissabonin kadut peittyivät tulvavesistä. Katso itse, kuvahakuvihje: Lisbon floods 2022. Viime vuosien aikana Portugali on parantanut yhdyskuntien jätevesien käsittelyä. Liian suuri osa kiinteästä kotitalousjätteestä päätyy edelleen lajittelematta kaatopaikoille. Vuonna 2022 lähes puolet Portugalin kuluttamasta energiasta saatiin öljystä. Kaasun osuus oli 21%. Tuulen osuus oli 13%, vesivoimasta saatiin 7% ja aurinkovoimasta 3%. Vuonna 2022 Lissabonissa järjestetty YK:n valtamerikonferenssi kokosi yhteen maailman meriasiantuntijat tutkimuksen aloilta, järjestöistä, yrityksistä ja hallinnosta. Tärkeässä tapahtumassa oli kymmenen tuhatta osallistujaa.

Historia

Portugalissa ja Espanjassa on elänyt esi-ihmisiä satoja tuhansia vuosia sitten. Pohjois-Espanjassa sijaitsevasta Atapuercan luolasta on löytynyt esi-ihmisten luita, joilla on ikää ainakin 700 000 vuotta. Vanhimmat Portugalista kaivetut esi-ihmisjäänteet ovat yli 300 000 vuoden ikäisiä. Lapedon laakson kalliosuojasta Länsi-Portugalissa on löydetty 24 000 vuotta vanha ihmisen luuranko. Maan pohjoisosassa Coan laaksossa on kivikaiverruksia, jotka esittävät härkiä, kauriita ja hevosia. Vanhimmat kuvat on taiteiltu yli 20 000 vuotta sitten. Varhaisasukkaat olivat metsästäjiä, kalastajia ja keräilijöitä. Evorassa Etelä-Portugalissa asuneet ihmiset pystyttivät 7000 vuotta sitten suuria kivipaasikehiä. Siihen aikaan Portugalissa harjoitettiin jo maanviljelyä.

4000 vuotta sitten keltit asuttivat Portugalin. Nykyisen Lissabonin liepeille syntyi satama, missä portugalilaiset kävivät kauppaa foinikialaisten merenkulkijoiden kanssa. Foinikialaiset ostivat suolakalaa. Kulta, hopea, rauta ja tina olivat nekin haluttuja kauppatuotteita. 2000 vuotta sitten Rooman valtakunta valloitti Portugalin ja Espanjan. 1600 vuotta sitten kansainvaellusten aikaan alueelle tulivat vandaalit, sveebit, alaanit ja länsigootit. 700-luvulla Pohjois-Afrikan arabit ja berberit valtasivat suurimman osan Portugalista. Islamin usko levisi valloittajien mukana kristinuskon rinnalle. 1200-luvun puolivälissä portugalilaiset vapauttivat maan arabien hallinnasta.

1400-luvulla Portugali oli voimakas merivalta. Portugalilaiset purjehtijat asuttivat Azorit ja Madeiran, he etenivät Afrikan rannikoille ja jatkoivat sieltä Intiaan. Vuonna 1500 Pedro Alvares Cabral purjehti Brasiliaan. 1510-luvulla portugalilaisten retket ulottuivat pitkälle Aasiaan: Malesiaan, Sumatralle ja Kiinaan. 1500-luvun alussa Portugali hallitsi isoa osaa kansainvälisestä maustekaupasta. 1530-luvulla Portugali alkoi valloittaa Brasiliaa siirtomaakseen. 1700-luvulla Portugali vaurastui siirtomaiden kullasta, timanteista, sokerista ja orjakaupasta. Vuonna 1755 raju maanjäristys aiheutti Lissabonissa valtavaa hävitystä. 1820-luvulla Brasilia itsenäistyi Portugalin vallasta. Afrikassa Portugalin siirtomaiksi jäivät Mosambik, Angola, Guinea-Bissau, Kap Verde sekä Sao Tomen ja Principen saaret.

Vuonna 1910 Portugalista tuli tasavalta. Vuonna 1926 kansallismielinen sotilaskaappaus nosti valtaan vanhoillisen pääministerin Antonio de Oliveira Salazarin, joka hallitsi maata itsevaltaisesti ja kovaotteisesti vuoteen 1968 saakka. 1960-luvulla Afrikan siirtomaissa syntyi voimakkaita itsenäisyysliikkeitä, joita Portugalin armeija ei kyennyt tukahduttamaan. Vuonna 1974 kuluttavia ja turhia siirtomaasotia vastustava upseerien liike kaatoi Portugalin hallituksen. Tämä kaappaus tunnetaan neilikkavallankumouksen nimellä. Se avasi tien nykyaikaiseen monipuoluedemokratiaan. Vuonna 1975 Portugalin afrikkalaiset siirtomaat itsenäistyivät. Samana vuonna Portugalissa järjestettiin ensimmäiset vapaat ja demokraattiset parlamenttivaalit. Niitä seurasivat presidentinvaalit vuonna 1976. Vuonna 1986 Portugali liittyi Euroopan talousyhteisöön, josta myöhemmin syntyi Euroopan unioni. Portugali oli pitkän aikaa Länsi-Euroopan köyhin maa. Suuri määrä portugalilaisia lähti vierastyöläisiksi muihin maihin. Nykyisin Portugali on vakaa demokratia. Maan talouskin on vahvistunut tuotantoelämän monipuolistuessa.

Yhteiskunta ja politiikka

Portugalin presidentti valitaan suoralla vaalilla viiden vuoden virkakaudelle. Presidentin virkakausien määrää ei ole rajoitettu, mutta hänet voidaan valita vain kerran uudelleen toiselle perättäiselle kaudelle. Vuonna 2021 presidentti Marcelo Rebelo de Sousa valittiin toiselle kaudelleen. Hän edustaa sosialidemokraattista puoluetta. Presidentti nimittää Portugalin pääministerin ja hallituksen jäsenet. Pääministerinä on vuodesta 2015 lähtien toiminut sosialistipuolueen johtaja Antonio Costa.

Portugalin parlamentissa on 230 kansanedustajaa, jotka valitaan neljän vuoden välein, jos presidentti ei järjestytä ennenaikaisia vaaleja. Vuoden 2021 lopulla presidentti Sousa hajotti parlamentin, koska edustajien enemmistö ei hyväksynyt sosialistien vähemmistöhallituksen laatimaa valtion tulo- ja menoarvioehdotusta. Uudet vaalit järjestettiin vuoden 2022 alussa. Vaaleihin osallistui 23 puoluetta, joista kahdeksan sai edustajia parlamenttiin. Pääministeri Costan sosialistipuolue nousi vaalien voittajaksi saaden 120 kansanedustajaa. Ennen vaaleja puolueella ei ollut enemmistöä parlamentissa. Toiseksi suurin puolue, sosialidemokraatit, sai 77 paikkaa. Vain 52% äänioikeutetuista kävi äänestämässä. Valituista kansanedustajista 83 on naisia.

Vuoden 2022 vaalien jälkeen Antonio Costa jatkoi pääministerinä, tällä kertaa sosialistipuolueen enemmistöhallituksen johdossa. Hallituksen suurin haaste on ollut talouden tasapainottaminen ja velkakierteen katkaiseminen. Portugalin julkishallinnossa ja politiikassa on ollut väärinkäytöksiä. Ne ovat herättäneet huomiota ja aiheuttaneet jännitteitä puolueiden välillä. Vuonna 2023 hallitus erotti valtion lentoyhtiön johtajan, jota syytettiin laittomien erorahojen maksamisesta johtokunnan jäsenille. Vuonna 2022 korkein oikeus asetti syytteeseen kolme tuomaria, joita syytettiin virka-aseman väärinkäytöstä ja lahjusten vastaanottamisesta. Entinen pääministeri odottaa oikeuskäsittelyn alkamista syytettynä rahanpesusta ja asiakirjojen väärentämisestä.

Portugalilaisen kirjailijan Jose Saramagon teokset kertovat ihmisistä monenlaisissa paineissa. Saramagon loputtoman pitkät lauseet johdattavat lukijan outoihin maailmoihin, jotka ovat yhtä aikaa rajattoman mielikuvituksellisia ja järkyttävän todellisia. Saramago sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1998. Portugalin kaupunkien taiteilijat antavat seinille ihmisten kasvot. Alexandre Farto, joka tunnetaan nimellä Vhils, ei ainoastaan maalaa, vaan myös poraa, raapii, jyystää ja veistää vahvistaakseen vaikutelmia. Lissabonin nöyristä sardiineistakin on tehty iloisia taideteoksia ja suosittuja keräilyesineitä. Joka vuosi julistetaan kilpailu uusista sardiineista. Katsohan itse, kuvahakuvihje: Sardinhas de Lisboa.

Talous ja kaupankäynti

Portugali on korkean tulotason maa. Viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana talouskasvu on ollut hidasta. Vuonna 2020 Portugalin talous supistui yli 8% koronalaman vuoksi. Sen jälkeen talous on elpynyt. Maailmanpankin tilaston mukaan Portugalin talous ja henkeä kohden lasketut tulot ovat nyt lähes samalla tasolla kuin vuonna 2008. Vuonna 2021 vain viisi prosenttia Portugalin työvoimasta sai toimeentulon maataloudesta, 24% toimi teollisuuden tehtävissä ja 71% työskenteli palvelualoilla. Vuonna 2022 hieman alle 6% työvoimasta oli työttömänä.

Portugalin maatalous tuottaa oliiveja, maissia, viinirypäleitä, vihanneksia, appelsiineja, päärynöitä, omenia ja muita hedelmiä, lihaa ja juustoja. Maassa on laaja ja monipuolinen teollisuus, joka valmistaa autoja, koneita, laivoja, lentokoneita, elektroniikkaa, vaatteita, paperia, muoveja ja erilaisia ruokatuotteita. Kalastus on pitkään ollut iso elinkeino. Kalalla ja muilla merenelävillä on huomattava osa portugalilaisessa ruoanlaitossa. Portugalilla on Atlantilla valtava kalastusvyöhyke Azorien ja Madeiran saaria ympäröivillä merialueilla.

Vuonna 2021 Portugalin viennin kokonaisarvo oli 75 miljardia euroa. Tuonnin arvo oli 97 miljardia euroa. Vientituotteita olivat Autot, koneet ja laitteet, vaatteet ja nahkajalkineet, lääkkeet, öljy, rauta, viini, hedelmät, muovit, autonrenkaat, paperi, kalusteet, oliiviöljy ja tupakka. Portugali oli maailman isoin korkin viejä. Suurimpia vientimaita olivat Espanja, Ranska, Saksa, Yhdysvallat ja Iso-Britannia. Espanja osti neljäsosan Portugalin viennistä. Tärkeimmät tuontimaat olivat Espanja, Saksa, Ranska, Italia ja Alankomaat. Vuonna 2022 ulkomailla työskentelevät portugalilaiset lähettivät kotimaahan yhteensä 4,5 miljardia euroa.

Matkailu on Portugalille tärkeä tulonlähde. Vuonna 2019 Portugalissa kävi yli 17 miljoonaa ulkomaista matkailijaa ja turismi tuotti 24 miljardia euroa. Vuonna 2020 matkailu romahti koronapandemian takia. Viime vuosina turismi on jälleen kasvanut lähelle huippuvuosien tasoa. Suosittuja matkakohteita ovat vilkkaat kaupungit ja hienot hiekkarannat. Lissabonin keskiaikaisessa Pyhän Yrjänän linnassa käy vuosittain yli kaksi miljoonaa turistia. Linnan muurilta avautuu upea näköala Lissabonin yli. Porton kuuluisia nähtävyyksiä ovat vanhan kaupungin viehättävä värikäs keskusta, kapeilla kaduilla kolistelevat raitiovaunut ja lukuisat portviinikellarit.

Portugalin Kartta