Sri Lanka

Viimeksi päivitetty: 17.05.2023

Intian valtameren saarivaltio on ollut vilkas kauppapaikka jo tuhansia vuosia sitten. Ceylonin nimellä tunnettu maa muutti nimensä Sri Lankaksi vuonna 1972. Singaleesit ja tamilit ovat kamppailleet Sri Lankan hallinnasta. Raaka sisällissota päättyi neljätoista vuotta sitten. Maa on köyhtynyt eikä kykene maksamaan velkojaan. Köyhien määrä on kaksinkertaistunut kolmessa vuodessa. Matkailun elpyminen voi vauhdittaa talouskasvua.

Lippu

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki: Colombo
Etniset ryhmät: Singaleesit 75%, Sri Lankan tamilit 11%, Sri Lankan moorit 9%, muut 5%
Kieli: Sinhali ja tamili (viralliset kielet), englanti
Uskonto: Buddhalaiset 70% (valtionuskonto), hindut 13%, muslimit 10%, kristityt 7%
Väkiluku: 21 893 579
Valtiomuoto: Tasavalta
Pinta-ala: 65 610 km2
Valuutta: Sri Lankan rupia
BKT per asukas: 14 405 Ostovoimapariteetti $
Kansallispäivä: 4. helmikuuta

Maantiede

Sri Lanka on Intian valtameren saarivaltio. Se sijaitsee lähellä Intian eteläisintä kärkeä. Sri Lankaan kuuluu 30 saarta. Suuren pisaranmuotoisen pääsaaren keskellä on vuoria ja ylänköä. Korkein huippu on Pidurutalagala (2524 m). Vuorten rinteiltä saa alkunsa sata jokea. Rinteillä on vesiputouksia. Yli kahdensadan metrin korkuinen Bambarakandan putous syöksyy alas mäntymetsien ympäröimältä jyrkänteeltä. Wasgamuwan luonnonpuistossa on monilajinen lehtimetsä. Siellä kasvaa eebenpuuta ja muita jalopuita. Alueella elää norsuja, leopardeja, vesipuhveleita ja lakkimakakeja. Sri Lankassa on lämmin ja kostea ilmasto. Rannikolla on helteitä. Vuorilla on viileämpää. Mereltä puhaltavat monsuunituulet tuovat Sri Lankaan rankkasateita. Alueella esiintyy kovia myrskyjä.

Sri Lankan alavalla rannikolla on hiekkarantoja ja laguuneja. Saarten liepeillä on koralliriuttoja. Bundalan kansallispuisto on pääsaaren etelärannikolla. Siellä kasvaa hammastikkupuita ja monia muita lehtipuulajeja. Kansallispuistossa on kosteikkoja, joissa talvehtii paljon muuttolintuja. Siellä näkee flamingoja ja haikaroita. Eläimistöön kuuluvat myös krokotiilit, kauriit, kalastajakissat ja muurahaiskävyt. Merikilpikonnat kömpivät merestä munimaan kansallispuiston rantatöyräille. Sata vuotta sitten puolet Sri Lankasta oli metsän peitossa. Nykyisin metsien osuus on vähän yli neljäsosa maan pinta-alasta. Metsät on hävitetty maatalouden ja ihmisasutuksen tieltä. Sri Lankan väkiluku kaksinkertaistui viimeksi kuluneiden 60 vuoden aikana.

Vuonna 2004 voimakkaan maanjäristyksen aiheuttama hyökyaalto aiheutti suuria tuhoja Sri Lankan rannikolla. Hyökyaalto surmasi 30 .000 srilankalaista. Aallot ja myrskyt kuluttavat jatkuvasti rantoja. Matkailuelinkeinon kasvu on lisännyt rantojen rakentamista. Rantavedet ovat likaantuneet vilkkaan laivaliikenteen päästöistä. Vuonna 2021 muovi- ja typpihappolastia kuljettanut laiva räjähti tuleen Colombon aurinkorannan edustalla. Maatalouden ravinteet, myrkyt ja yhdyskuntien jätevedet ovat saastuttaneet pohjavesiä. Valtaosa yhdyskuntien jätteistä päätyy avoimille kaatopaikoille. Vuonna 2022 kuvat kaatopaikkojen muovijätteen keskellä ruokailevista norsuista herättivät kansainvälistä somehuomiota. Vuonna 2021 öljyn osuus oli 63 % Sri Lankan energiankulutuksesta. Hiilen osuus oli 17 % ja vesivoiman 13 %. Aurinko- ja tuulivoiman yhteinen osuus oli alle 4 %. Sri Lankan hallitus on huolestunut ilmastonmuutoksen kielteisistä vaikutuksista, mutta ympäristön- ja luonnonsuojelu ovat jääneet vähälle huomiolle maan jouduttua vaikeaan talouskriisiin.

Historia

Sri Lankassa on elänyt ihmisiä kymmenien tuhansien vuosien ajan. Pahiyangalan luolasta Sri Lankan eteläosasta on löytynyt 33 .000 vuotta vanhoja ihmisjäänteitä. Varhaiset asukkaat olivat kalastajia, metsästäjiä ja keräilijöitä. He käyttivät jousia ja nuolia. He murskasivat viljanjyviä ja pähkinöitä jauhinkivillä. Sri Lankan Mannarin saaren ja Intian Rameswaramin välillä on 30 kilometriä pitkä kapea matalikko, kalkkikivistä muodostunut särkkäjono, jota pitkin on voitu kävellä ja kahlata. Sri Lankalla on ollut läheinen yhteys Intiaan. Intian rannikoilla purjehtineet kauppiaat ovat perustaneet siirtokuntia Sri Lankaan. Intialaiset, kiinalaiset, persialaiset, kreikkalaiset, roomalaiset ja arabit tunsivat Colombon sataman vilkkaana kauppapaikkana jo 2000 vuotta sitten. Sri Lankan eteläkärjessä Gallen kauppiaat myivät kanelia, norsunluuta ja riikinkukkoja Eurooppaan, Lähi-Itään ja Kiinaan.

Singaleesit tulivat Sri Lankaan 2500 vuotta sitten. Pääsaaren ylängön pohjoisimmassa osassa kasvoi Anuradhapuran kaupunkivaltio, josta tuli voimakas kuningaskunta. Buddhalaisuus levisi Sri Lankaan 2300 vuotta sitten. Anuradhapurasta tuli tärkeä uskonnollinen keskus. Intian eteläosissa oli hindulaisia tamilien valtakuntia. Tamileja siirtyi Sri Lankaankin. Intian tamilivaltiot tekivät sotaretkiä saarelle. 990-luvulla Cholan tamilivaltio kukisti Anuradhapuran ja valtasi Sri Lankan. Tamilivallan aikana hindulaisuus vahvistui ja buddhalaisuus taantui. 1070-luvulla singaleesien kapina kaatoi saaren tamilivaltion. 1200-luvulla Sri Lanka oli jälleen intialaiskansojen hyökkäysten kohteena. Singaleesiväestö alkoi siirtyä saaren eteläosiin ja tamilit pohjoiseen. Kansanryhmät ja niiden myötä myös buddhalaisuus ja hindulaisuus eriytyivät toisistaan.

1500-luvun alussa Portugalin laivat purjehtivat Sri Lankan rannikolle. Portugalilaisten saapuessa Sri Lankan eteläosissa oli kaksi singaleesien valtiota ja saaren pohjoisosaa hallitsi tamilien Jaffnan kuningaskunta. Portugali perusti kauppatukikohdan Colomboon ja alkoi vähitellen valloittaa saarta. 1600-luvun alkaessa Portugali oli alistanut suurimman osan singaleesien asuttamista alueista ja kävi sotaa Jaffnan tamileja vastaan. 1620-luvulla Sri Lankan rannikot olivat Portugalin vallassa. Saaren keskiosaan syntynyt buddhalainen Kandyn ruhtinaskunta yritti pysytellä itsenäisenä. Se taisteli valloittajia vastaan 1800-luvulle asti.

1600-luvulla Hollanti ja Portugali taistelivat Intian valtameren kaupan hallinnasta. Hollanti valloitti Sri Lankan 1650-luvulla. Sri Lankasta tuli siirtomaa, joka tuotti Hollannille kanelia, betelpippuria, norsuja, jalokiviä, tupakkaa ja kahvia. Kandyn ruhtinaskunta teki sopimuksia Hollannin kanssa ja välillä myös taisteli hollantilaisia vastaan säilyttääkseen itsenäisyytensä. 1700-luvun lopussa Iso-Britannia valtasi Sri Lankan. Vuonna 1815 brittiläiset joukot valloittivat myös Kandyn. 1830-luvulta alkaen kahvi nousi Sri Lankan päätuotteeksi, mutta kahvinvienti romahti, kun lehtiruoste tuhosi viljelmät 1860-luvulla. 1880-luvulla aloitettiin teen viljely. Saarelle istutettiin myös kumipuita ja kookospalmuja. Brittiläinen siirtomaahallinto toi Sri Lankaan paljon intialaista työväkeä, erityisesti tamileja. Sri Lankaa kutsuttiin Ceyloniksi. Ceylon itsenäistyi vuonna 1948. Vuonna 1972 maan nimi muutettiin Sri Lankaksi. Itsenäistä Sri Lankaa ovat repineet vakavat talousongelmat ja sisällissodaksi kärjistynyt ristiriita singaleesien ja tamilien välillä.

Yhteiskunta ja politiikka

Sri Lankan isoimpien väestöryhmien, singaleesien ja tamilien, välillä aina kytenyt jännitys kärjistyi repiviksi ristiriidoiksi heti maan itsenäistymisen jälkeen. Tamilit vastustivat singaleesien muuttoa Sri Lankan pohjoisosien tamilialueille. Sri Lankan hallitus jätti teeviljelmille töihin saapuneet sadat tuhannet Intian tamilit ilman äänioikeutta. Sri Lankan yhteiskuntaelämä ja politiikka eriytyivät. Kansallismieliset singaleesit perustivat omat poliittiset puolueensa ja tamilit järjestäytyivät omiin liikkeisiinsä. 1950-luvun lopulla Sri Lankassa syntyi rajuja kansanryhmien välisiä mellakoita, joissa kuoli satoja ihmisiä. Viranomaiset pakottivat kymmenet tuhannet tamilit lähtemään singaleesien kotialueilta maan eteläosista pohjoisen tamiliseuduille. 1970-luvun alussa Sri Lankan uudistettu perustuslaki nosti buddhalaisuuden johtavaksi uskonnoksi ja sinhalin viralliseksi kieleksi. 1980-luvulla tamilien poliittiset liikkeet alkoivat vaatia tamilialueiden itsenäistymistä. Vuonna 1983 alkoi Sri Lankan armeijan ja tamilien aseellisen liikkeen välinen sisällissota. Sota päättyi vuonna 2009. Sri Lankan armeija kukisti tamilisissit taisteluissa, joissa kuoli ainakin 40 000 siviiliä.

Sri Lankan itsenäisyyden aikana valtio on kompuroinut talouskriisistä toiseen. Hallitukset ovat kansallistaneet yksityisiä yrityksiä. Elinkeinoelämää on vaivannut huono tuottavuus. Riisin ja muiden ruokatarvikkeiden kotimaista tuotantoa on pidetty yllä valtion avustuksilla. Vientitulojen kasvu on jäänyt heikoksi. Vientiä suurempi tavaroiden tuonti on syönyt maan valuuttavarannon. Vuonna 2022 toimeentulovaikeudet suututtivat srilankalaiset. Ruoka oli kallistunut. Polttoainetta ei ollut. Kaupungeissa oli sähkökatkoja. Koulut suljettiin. Maanviljelijät ja tehtaat eivät saaneet tarvitsemiaan tuotantotarvikkeita, koska niitä ei ollut kotimarkkinoilla eikä maalla ei ollut varaa ostaa niitä ulkomailta. Presidentti Gotabaya Rajapaksa erosi ja pakeni maasta. Suuri mielenosoittajien joukko valtasi presidentin palatsin. Pääministeri Ranil Wickremesinghe kohosi valtionpäämieheksi ja julisti hätätilan. Kansainväliset luottolaitokset luokittelivat Sri Lankan osittain maksukyvyttömäksi. Sen jälkeen Sri Lanka on neuvotellut Kiinan, Intian, Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston kanssa saadakseen helpotusta velkojen maksuun ja lisävaroja talouden elvyttämiseen.

Sri Lankan väestöryhmien väliset jännitteet eivät ole hävinneet. Tamilit ja muslimiväestö syyttävät hallitusta singaleesien ja buddhalaisten etujen ajamisesta. Sri Lankan armeija pitää edelleen joukkoja pohjoisen tamilialueilla. Vuoden 2019 pääsiäisenä ääri-islamistiset terroristit tekivät pommi-iskut kolmeen kristilliseen kirkkoon ja kolmeen hotelliin surmaten 250 ihmistä.

Hieman yli puolet Sri Lankan väestöstä on naisia. Parlamentissa naisten osuus on vain 6 %. Istuvan parlamentin 225 jäsenestä 13 on naisia. Palkkatyössä käyvistä kolmasosa on naisia. YK:n väestörahaston vuonna 2019 tekemän selvityksen mukaan 90 % Sri Lankan naisista on joutunut häirinnän tai ahdistelun kohteiksi yleisillä paikoilla ja joukkoliikenteessä. Taitava taiteilija Hanusha Somasunderam on luonut herkkiä ja tarkkoja kuvia Sri Lankan teenpoimijoiden työstä ja elämästä. Hän on piirtänyt nämä kuvansa teekuppeihin sekä käytettyihin ja käyttämättömiin teepusseihin.

Talous ja kaupankäynti

Maailmanpankki luokittelee Sri Lankan alemman keskitulotason maaksi. Sri Lanka on ajautunut vaikeaan talouskriisiin. Vuonna 2022 kansantalous supistui 9 %. Sri Lanka ei kyennyt maksamaan ulkomaisten velkojensa lyhennyksiä ja korkoja. Suurimmat luotonantajat ovat Kiina ja Intia. Sri Lankan hallitus myy valtion omistamia yrityksiä ja korottaa veroja saadakseen rahaa velanmaksuun. Vuonna 2023 maan talouden lasketaan supistuvan vielä ainakin 3 %. Maailmanpankin mukaan neljäsosa Sri Lankan asukkaista eli köyhyydessä vuonna 2022. Köyhien määrä on kaksinkertaistunut kolmessa vuodessa.

Vuonna 2021 Sri Lankan valuuttavaranto pieneni merkittävästi. Suuri syy tähän oli maahan tulevien matkailijoiden määrän vähentyminen koronapandemian takia. Matkailu on yksi maan tärkeimmistä elinkeinoista. Vuonna 2019 Sri Lankassa kävi yli kaksi miljoonaa ulkomaalaista matkailijaa. Turismi tuotti lähes 5 miljardia euroa. Vuonna 2020 maahan tuli vain 540 .000 matkailijaa ja turismin tulot jäivät miljardiin euroon.

Valuuttatulojen väheneminen pakotti Sri Lankan vähentämään tuontia. Suurin osa maanviljelijöistä jäi ilman torjunta-aineita ja lannoitteita. Sadot pienenivät. Kotimaisen ruoantuotannon supistuminen lisäsi elintarviketuonnin tarvetta. Ruoka kallistui ja pienituloisten perheiden toimeentulovaikeudet pahenivat. Vuonna 2021 26 % Sri Lankan työvoimasta työskenteli maatalouden aloilla ja 28 % toimi teollisuuden tehtävissä. Palveluelinkeinot työllistivät 46 % työvoimasta.

Riisi on Sri Lankan maanviljelyn päätuote. Se on maan ruokatalouden perusta. Rinnemailla on isoja teeviljelmiä. Sri Lanka tuottaa myös hedelmiä, vihanneksia, seesamin siemeniä ja mausteita. Elintarviketeollisuus sekä vaatteiden ja kankaiden valmistaminen ovat Sri Lankan tärkeimpiä teollisen tuotannon aloja. Kumi- ja muovituotteiden valmistus on lisääntynyt. Sri Lankasta on tullut suuri ajoneuvojen renkaiden tuottaja.

Vuonna 2021 Sri Lankan viennin kokonaisarvo oli 14 miljardia euroa. Tuonnin arvo oli 22 miljardia euroa. Vaatteiden ja kankaiden osuus oli melkein 40 % viennin koko arvosta. Teen osuus oli lähes 10 %. Muita vientituotteita olivat renkaat ja muut kumituotteet, koneet ja laitteet, mausteet (kaneli, pippurit, mausteneilikka), öljy, jalokivet ja hedelmät. Suurimmat vientimaat olivat Yhdysvallat, Intia, Iso-Britannia, Saksa ja Italia. Tuontimaita olivat Kiina, Intia, Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Singapore ja Malesia. Vuonna 2020 ulkomailla asuvat srilankalaiset lähettivät kotimaahan yhteensä 7 miljardia euroa.

Sri Lanka